Fridegård, Jan: Gryningsfolket

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridegard-gryningsfolket.gif

Gryningsfolket är andra delen av Jan Fridegårds träl-triologi. Trälparet Holme och Ausie med deras dotter har levt en period i staden som fria människor. Holmes hantverksskickligt har gjort honom till mästersmed. Men lugnet varar inte. Holme ställer sig i spetsen för trälarna i kampen för bröd och frihet.

Boken utspelar sig under kristendomens första stapplande steg i landet som skulle bli Sverige. Kyrkan lockar med himmelrike och helvete samtidigt som de lovar de rika och mäktiga att de ska få fortsätta vara rika och mäktiga så länge de också skänker några slantar till kyrkan.

Trälarnas uppror vänder sig både mot kyrka och de rika och mäktiga som samlas runt den. De erfar hur de, för att förbättra sin lott, bara kan lita till varandra. Men också att de tillsammans kan få trälsamhället att skaka.

Holme och Ausies lagliga ägare kommer till byn och kräver sin rätt. Händelserna utvecklas till ett mindre uppror. Många trälar följer sedan Holme till fastlandet där de bildar en trälkommun grundad på deras gemensamma arbete. Kommunen står sig ett år innan hövdingens trupper med kungens välsignelse krossar kommunen, mördar de flesta trälar och tar Holme till fånga.

Boken föregås av Trägudars land och följs av Offerrök.