Fridegård, Jan: En bland eder

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Fridegard Jan- En bland eder.jpg
Roman av Jan Fridegård. En bland eder är en fristående uppföljare till Sommarorgel. I Sommarorgel kom den åldrande orgelbyggaren till byn, förälskade sig i Viola och levde en sista brinnande kärlekssommar innan han dog. I den här boken följer vi "byggdesnillet" från den första när han far till Stockholm för att söka arbete, försöka få sina dikter publicerade och hälsa på orgelbyggarens änka, Margit.

Byggdesnillet är till stor grad en självbiografisk karaktär och delar Jan Fridegråds egen historia. Runt 30-år, uppvuxen i statarmiljö, en mardrömssväng i armén, arbetslöset i depressionens Sverige, med författardrömmar hankar han sig fram med tillfälliga påhugg. Margit, orgelbyggarens bedragna änka, är 45år, barnlös, med hyfsad ekonomi och fin bostad men fast i ett kanske allt för lugnt och sterilt liv. De båda rätt så vilsna personerna möts tvekande men med tiden blossar passionen upp. Sex, fantastiskt sex, och långa samtal följer. Men båda vet att det bara är tillfälligt. Snart tar det slut.

I historien finns också den äldre chefen på ett statligt verk. Han överskattar ständigt sin egen andliga och fysiska förmåga, är illa omtyckt av sina underodnade, saknar riktiga vänner och tvingas söka närhet hos prostituerade. Han har också varit hemligt förälskad i Margit (som tillsammans med orgelbyggaren varit hans bekanta) i över 20år. När orgelbyggaren dött räknade byråkrat-chefen med att stå på tur hos Margit. Han friade, men Margits kärleksäventyr, och förmodligen också hennes ambiton på livet, kom emellan. Utan att erkänna det för sig själv drar det byråchefen in i förtvivlan och fördärv. Han börjar dricka mer och mer. På morgon och på kväll. Sex-köp (eller försök till sex-köp) och barnkärlek, både en sund och en unken sådan, växlas med det stegrande alkolintaget på hans väg mot sitt slut. Allt medans han fortsätter försöka måla sig själv som bättre och högre än populasen.