Frans Severin

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Frans Severin var Arbetarens första chefredaktör och en av SAC:s mest tongivande ideologer under 1920-talet. Sossade till SAC och gick över till sosseriet.

Frans Severin var på 1920-talet en av de mest tongivande inom SAC och chefredaktör på Arbetaren 1922-28, som då var en dagstidning. Severin tillhörde den evolutionära falangen inom SAC och förespråkade registermetoden, men var t ex motståndare till arbetstidsförkortning. Motståndet till arbetstidsförkortningar bidrog till en utbrytning ur SAC 1929 och bildandet av SAf, Syndikalistiska Arbetarefederationen.

Severin lämnade SAC och Arbetaren 1928 och blev redaktör för Järnvägsarbetarnas tidning Signalen. Detta skedde några månader efter att Arbetarens redaktionssekreterare Ragnar Casparsson hoppat av till socialdemokratin. Ragnar Casparsson lockade året efter över SACs organisationssekreterare Edvard Mattsson till socialdemokratin. Denna trojka hade stort inflytande över SAC under 1920-talet, men gick sedan över till socialdemokraterna.

1932 valdes Severin in i riksdagen för socialdemokraterna och var riksdagsman 1933-56.1935 utsågs Severin till en av tre ledamöter i den s k Mammut-utredningen, som la grunden för Saltsjöbadsavtalet mellan LO och SAF 1938. Mammut-utredningen förespråkade begränsningar av strejkrätten bl a förbud mot "samhällsfarliga strejker".


Skrifter

  • Arbetarnas övertagande av produktionen
  • Sabotage
  • Centralism och decentralism
  • Syndikalismens mål] (1923)
  • Är syndikalismen statsfientlig?


Artiklar


saxat från SAC´s hemsida.