Landsorganisationen i Sverige

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från LO)
Hoppa till: navigering, sök

Landsorganisationen i Sverige (LO) är en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige, bildad 1898.

Det här med LO

LO samlar fjorton medlemsförbund. Landsorganisationen förhandlade tidigare i stor utsträckning med arbetsköparna i Svenskt Näringsliv (tidigare Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF) om olika avtal. LO samordnar numera sina medlemsförbunds krav inför varje stor avtalsrörelse, senast under hösten 2006. Förhandlingar direkt med arbetsköparna har dock minskat i omfattning, och de flesta avtal tecknas av de enskilda fackförbunden. Fortfarande tecknas också vissa avtal, till exempel om försäkringar, mellan centralorganisationerna.

Antalet anställda vid LO:s centrala avdelning är omkring 150 personer. Landsorganisationens centrala säte – "LO-borgen" – finns vid Norra Bantorget i Stockholm. Ute i landet har LO en regional organisation, de så kallade LO-distrikten, och lokalt i kommunerna, LO-facken. Syftet är att ha en samordning och ett forum för det tvärfackliga arbetet på alla nivåer mellan de 14 fackförbunden inom LO. LO samordnar också delar av LO-förbundens arbetsmarknadsinformation till unga och har varje sommar en speciell kampanj som riktar sig till sommarjobbare.

LO och SAP

Sedan grundandet har LO haft nära band till sossarna. De båda organisationerna kallas ofta för "de två benen i arbetarrörelsen", där partiet är det politiska benet och LO det fackliga. Vid årsskiftet 1990/1991 försvann dock möjligheten för organisationer inom LO att kollektivansluta sina medlemmar till partiet med stort P. LO stöder dock fortfarande sossarna ekonomiskt genom att skänka sex kronor per medlem och år enligt LO själva. LO har till exempel bedrivit kampanjer för att värva medlemmar till partiet.

LO beslutade 2008 att förtroendeuppdrag för LO inte är förenligt med medlemskap i Sverigedemokraterna.[1]

Överstesugga sedan år 2000 är Wanja Lundby-Wedin som i egenskap av LO:s ordförande även har en plats i sossarnas verkställande utskott.

Antal medlemmar

Antalet medlemmar i LO-förbunden var 2008 totalt 1 700 000 personer. Antalet har under en rad år visat en nedåtgående trend, men andelen LO-anslutna anställda inom LO:s organisationsområden ligger dock fortfarande i snitt över 80 procent. Detta är i internationellt perspektiv mycket högt. SAC har 5500 medlemmar :(.

Innehav

Landsorganisationen ägde tidigare 50,1 procent av aktierna i Aftonbladet (från 2 maj 1996) och kontrollerade därmed även tidningens politiska inriktning. Den 15 juni 2009 meddelades att den norska mediakoncernen Schibsted, som tidigare ägt 49,9 procent av aktierna, köper ytterligare 41 procent av aktierna i Aftonbladet. LO behöll 9 procent av aktierna samt rätten att inlägga veto mot styrelsebeslut om vem som ska vara chefredaktör för ledar-, debatt- och kulturavdelningarna i tidningen.[2][3]

Medlemsförbund

I LO finns 14 förbund:

Ungdomsförbund

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är också LO:s ungdomsförbund. Intimt samarbete med kurs och kampanjer finns. LO har också en plats i SSU:s styrelse.

Ordförande genom tiderna

Kritik

Under många decennier kritiserades LO från högerhåll för att vissa förbundsavdelningar kollektivanslöt sina medlemmar till Socialdemokraterna. LO upphörde 1991 med kollektivanslutningen. Detta gjorde att Socialdemokraternas medlemsantal minskade kraftigt. (Se avsnittet LO och SAP ovan).

Efter Storstrejken 1909 förlorade LO-förbunden många medlemmar. Bland annat skapades Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) 1910 som ett resultat av the outcome of the strejk.

Källor

Saxat från Wikipedia

Noter

  1. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=736491&rss=1399
  2. http://koncernen.aftonbladet.se/koncernen/agare/
  3. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=132&a=501223

Externa länkar