Frank Baude

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Baude frank.gif

Frank Baude, född 1936, är en svensk kommunistisk politruk och författare från Majorna i Göteborg. Sveriges kändaste r:aren jämte Sven Wolter. Ursprungligen murare till yrket (gjorde väl några skift under 1960-talet och har levt på det sedan dess). Blev varvstalinisternas frontfigur och ordförande sedan KFML(r) uppstod ur en splittring inom moderförbundet KFML. Känd för att gorma om den auktoritära revolutionen (avantgardet som leder de villiga massorna), hur mycket han och partiet hatar bögar, hur dumma övriga vänstern är (för det mesta KFML då) och framförallt hur sopiga och ondskefulla sossarna är. Största idolerna har varit ärkesvinen Stalin, Mao och Lenin. Genom att hylla de vilda strejkerna på 1970-talet trodde han och övriga i partiledningen att man skulle kunna få massorna att ställa upp på revolutionen som skulle installera r:arna vid makten (och bli det nya röda borgerskapet). Gick ju så där...

Skall tydligen ha blivit kastad genom Konstnärsbarens stora fönster på Smålandsgatan av Anderz Harning. Fönstret var inte öppet när Baude passerade på väg ut till trottoaren.

2014 lämnade han partiet med buller och bång eftersom som han tyckte att både partiet, och Proletären, hade börjat en "promenad ut i det medelklassiga politiska träsket". Bland annat för att man anammat feminismen (något han beskrev som en "småborgerliga avvikelse") och inte engagerat sig i frågan om trängselskatten i Göteborg.

Organisationshaveri

Efter att gått med i Sveriges Kommunistiska Parti 1960 följde han i partiets splittring 1967 med till KFML (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna). Vid splittringen 1970 blev han förbundsordförande i KFML(r) (som bytte namn först till KPML(r) och sedan till det idag gällande Kommunistiska Partiet), en post Baude innehade mellan 1970 och 1998. Numera är han pensionerad men skriver ibland i tidningen Proletären.

Försökte gå med i SAC men åkte ut med ändan före.[1]

Bibliografi

 • Fackföreningarna och korporativismen
 • Leve de vilda strejkerna
 • Göteborgsprocessen 1973 (redaktör)
 • Debatten : KFMLr - Frank Baude : VPK - Lars Herlitz
 • Några anteckningar i programfrågan : med utdrag från polemiken mellan KKP och SUKP 1960-1963
 • Telefonavlyssning, åsiktsregistrering, brevcensur : socialdemokratins hemliga polis
 • Borgerlig eller proletär politik : en kritisk granskning av SKP
 • Vad vill VPK? : tal
 • Mordet på Palme och polisspåret : [en vitbok] (redaktör)
 • Mot strömmen – om 30 år i svensk vänsterpolitik (2001)

Noter

 1. http://www.sac.se/Om-SAC/Historik/Arkiv/Organisationsmaterial/Korrespondens/Ang.-%E2%80%9Duteslutningen%E2%80%9D-av-Frank-Baude