Mao Zedong

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från Mao)
Hoppa till: navigering, sök

Ordförande Mao Zedong, född 26 december 1893 - död 9 september 1976. Ordförande och överstegalt för det Kinesiska Kommunistpartiet 1943–1976. Var ledare för partiet under en lång period och deltog aktivt i inbördes- och frihetskriget där Kinas kommunistparti lyckats driva ut de koloniala förtryckarna och sedan besegrade de kinesiska nationalisterna som flydde till Taiwan. Den slutgiltiga segern säkrades när Ordföranden kunde utropa Folkrepubliken Kina vid Himmelska fridens port i Peking den första oktober 1949.

En tokfan av rang som såg till att miljontals ur den Kinesiska arbetar- och bondeklassen kom att svälta ihjäl och dö under hans styre. Var initiativtagare till blodbadet som går under namnet Kulturrevolutionen, där han med hjälp av radikala ungdomar säkrade sin makt inom partiet efter att den under ett par års tid hade börjat glida han ur händerna.

Under det sena 1960-talet och 1970-talet blev hans tänkande stort som attan i västvärlden. Den klämmiga lilla boken, Maos lilla röda, som samlade flera av hans citat och tankar var obligatorisk läsning för alla som skulle vara hippa i 68-vänstern.