Fogelström, Per Anders: En natt ur nuet

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

En roman av Per Anders Fogelström. Boken utspelar sig i rivningskvarterens Stockholm runt 1950. I huvudrollen befinner sig den svartsynta knappt 30-åriga mannen. Han har tappat hoppet om livet, ser bara meningslöshet runt sig, ekorrhjulet, strebrar och människor som nöjer sig med skiten, ingen utväg och kärnvapenkriget runt dörren. Under tiden hankar han sig fram på tillfälliga jobb, lånar pengar och bostad hos kompisar.

En dag träffar han en yngre flicka som kommit till Stockholm för att söka lyckan. Hon har ingenstans att ta vägen så hon följer honom hem. Så börjar deras kärlekshistoria. Ett tag bor de i polarens lägenhet, sen tvingas de flytta in i skrubb i ett fotolabb därefter väntar en period i kompisens lägenhet i den välmående förorten. Hela tiden slits de mellan hans hopplöshet, bitterhet och samtidiga vilja, men inte ork, efter att leva på riktigt. Och hennes hopp om livet, arbetslust och pliktkänsla. Hon vill tro på framtiden, det vill inte han.

Hon får honom att gå till jobbet, han stänger av hennes veckarklocka. Han "lånar" kompisens prylar och pantsätter dem, hon lånar pengar för att lösa ut dem. Deras liv kan inte pågå förevigt.

I bakgrunden rivs Klarakvarteren för att ge plats för nya framgångsrika Stockholm.

I mångt och mycket en bok om att stå främmande inför det samhället har att erbjuda. Fogelström låter historien och tankarna resonera sig framåt. Hans sanning ligger förmodligen någonstans mellan huvudpersonerna, han "förstår" och tolkar båda. Det är en ok bok, även om svartsyn gör sig bäst ur hjärtat.