Författarförlaget

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Forfattarforlaget.gif
Författarförlaget var som namnet antyder ett förlag ägt av de författare och översättare vars alster trycktes. Verkar ha uppstått nångång 1969 på initiativ av Clas Engström och Björn Runeborg för att gå i graven 1986-87 då det köptes upp av Tomas Fischer (och blev Bokförlaget Fischer & Co) Föreningen Liv i Sverige uppstod som en arbetsgrupp inom författarförlaget och klippte banden med förlaget redan innan dess kolaps. Så här kan man läsa på förstasidan i flera av förlagets pocketar från 70-talet:
"Författarförlaget ägs och drivs av omkring 250 svenska författare. Målet för verksamheten är att göra litteraturen lättare åtkomlig för läsarna, framförallt genom låga bokpriser. Författarförlagets uppgift är också att värna om yttrandefriheten, bl.a genom att motarbeta maktkoncentrationer inom förlagsvärden och ge författarna direkt inflytande över bokutgivningen."

Några författare som varit med i förlaget är tex Anderz Harning, Vilhelm Moberg, Göran Palm, Nils Parling o Sven Wernström. Den litteratur som är utgiven på förlaget och finns på vår wiki hittar du under kategorin "Författarförlaget".