Föreningen arbetarskrivare

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Foreningen-arbetarskrivare.jpg

Föreningen arbetarskrivare är en förening som stödjer och ger ut medlemmarnas skrivande. Bildades i norr under 1980-talet i kölvattnet på litteraturkurserna vid Medlefors folkhögskola utanför Skellefteå. På föreningens sida kan vi läsa: "Arbetarförfattaren Bernt-Olov Andersson, som var den som tog initiativ till föreningen, stötte där på skrivare med liknande erfarenheter och bakgrund: kroppsarbete, arbetarhem. Oftast blev tiden på kurserna för knapp för att föra samtalen vidare om de specifika villkor som förknippas med att vara en skrivande arbetare."

Syftet med föreningen är enligt stadgarna: "Föreningen är landsomfattande och har till syfte att stödja och uppmuntra författarskap med utgångspunkt i arbetet. Den riktar sig främst till unga och oetablerade skrivare. Avgörande för medlemskap är den subjektiva känslan av tillhörighet till gruppen. Föreningens målsättning är att värna om och utveckla den svenska arbetarlitteraturens obrutna tradition."

Gav 1988 ut sin första antologi; Lortsverige, vilken har följts av ytterligare tio. I dessa publiceras bidrag från medlemmarna. Från etablerade författare som Sven Wernström, Torgny Karnstedt, Aino Trosell, Maria Hamberg via nyligen debuterade författare som Henrik Johansson och Jenny Wrangborg till en massa lovande förmågor som aldrig haft möjligheten att ge ut sitt skrivande.

Antologier


Hemsida

https://arbetarskrivare.wordpress.com/