Erik Johansson

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Erik Johansson.jpg

Erik Johansson föddes 1914 i ett statarhem i Sörmland, på Mälarö. Som tonåring och dräng flyttade Erik med familjen till ett järnbruk på fastlandet. "Där blev jag minderårig fabriksarbetare, men kom aldrig överens med maskinerna. Min gröna statarsjäl trasades sönder och något nytt ville inte växa fram. Till sist famm jag min nya värld i sockensbibliotekets låneböcker."

Under arbetslösheten på 1930-talet gav sig Erik ut i livet på egen hand och tog tillfälliga påhugg hos bönder och i fabriker. Detta luffarliv längs vägarna tog honom till ett par vinterkurser på en folkhögskola i Småland. Där på kurserna blev amatörteater en av många höjdpunkter. Dessa tidiga år skildras i tex Vägen till fabriken.

I slutet av 1930-talet gick Erik till sjöss, som kökspojk, på Svenska Amerika Liniens kryssningsfartyg M/S Gripsholm. När han mönstrade av för gått blev det i Göteborg. Nu var han 32 år och tog anställning på en fabrik. Han fick fru och barn och blev kvar på fabriken till förtidspensioneringen på 1970-talet. "I trettio år kämpade jag dagligen mot fabriksroboten som ville överta min kropp och själ".

1976 debuterade den då 62 årige Erik med Fabriksmänniskan. 1978 gav han ut Bakom fabriksmurarna. 1981 blev de båda böckerna teater, i pjäsen Tok Alfred på Folkteatern i Göteborg.

Utgivning