Den vilda strejken på Arendal

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Strejken på Arendal var en vild strejk som ägde rum 20-24 oktober 1972 bland ett hundratal av de cirka 5000 anställda på Arendalsvarvet i Göteborg. Strejken är i efterhand mest känd för att musikgruppen Knutna Nävar sjöng en sång om strejken, Strejken på Arendal.

Anledningen till strejken var att ledningen på varvet - med fackets tillåtelse - införde månadslöner istället för de tidigare veckolönerna. Månadslönen innebar i praktiken att lönen sänktes. För flertalet varvsarbetare innebar månadslönen 1-2 kronor mindre i timmen, för en del 650 kronor i månaden. På detta infördes ett meritvärderingssystem som kritiserades för att kunna vändas mot anställda som ifrågasatte förmän och andra arbetsledare. Vissa av arbetarna valde den vilda strejken som metod för att försvara sin lön.

Den 24 oktober gick de strejkande arbetarna tillbaka till arbetet och senare samma vecka avskedas sammanlagt elva arbetare, ungefär hälften av dessa var medlemmar i KFML(r).

Strejken finns skildrad i tredje delen av miniserien "Upp till kamp!". Knutna Nävar omsjunger händelserna i "Strejken på Arendal".