Birro, Peter: Upp till kamp!

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Vänstern splittrar människor som skulle kunna kämpa tillsammans"
Peter Birro har gjort lite av en Per Anders Fogelström fast begränsat till 1965-1976. Perioden då Sverige och världen skakades i sina grundvallar. En tid av uppror och ökade motsättningar. Det hela utspelar sig i Göteborg. De fyra vännerna som berättelsen kretsar runt kommer från olika verkligheter och samhällsklasser. Tommy är son till en varvsarbetare av den gamla stammen. Dvs trogen sosse och fackaktivist. Tommy tar ströjobb i hamnen för att försörja sig. Fritiden går till rockbandet och festandet. Rebecka är dotter till en tvätterska men har kommit in på läkarutbildningen och lägger all tid på studierna. För att slippa leva sin mors liv. Lena är medelklass idealisten som drar till storstan för att plugga och satsa på musiken. Hon dras snabbt in i vietnamrörelsen. Erik är sonen till en hög general i en överklassfamilj och lever ett på förhand utstakat liv.

De fyra vännernas livsöden vävs samman mot en fond av verkliga händelser. Bla Kravallerna vid stängningen av rockklubben Cue Club 1966, den vilda strejken vid Arendalsvarvet och ockupationen av Hagahuset 1972. Skildringen är förvånansvärt klarsynt för att vara en svt-produktion. Vietnamrörelsen, sekt-vänsterns KFML(r), fackets roll på arbetsplatserna, sosse-byråkratins utresningar/registreringar av fritänkare på arbetsplatserna och mycket mer blir belyst från sin rätta sida. Ett porträtt som håller fokus på människorna och kampen i det lilla. Det tar dessutom lite udden av vänsterns och kultursektorns grepp om historien.

Serien är på fyra en o en halvtimme långa avsnitt där det tredje är det absolut bästa. De olika epokerna har sin egna filmkvalitet, färg och kameraföring. Jävligt bra producerat med gamla arkivbilder invävda på ett snyggt sätt. Ett tidsdokument.

Musikvideo o trailer