1970 - Strejk på General Motors i USA

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

1960- och 70-talet var en period med stora lokala strider på arbetsplatser runt om i världen. Striderna handlade inte bara om löner utan om tempo, dryga förmän och möjligheten att vara människor på jobbet. Inte sällan fördes kamperna mot både fackförening och arbetsköpare. Samtidigt slogs fackföreningen för ordning och reda på arbetsplatsen.

Strejken på General Motors 1970 är ett exempel på motsättningarna mellan arbetare och fackförening och på gemensamma intressen mellan fackförening och arbetsköpare. GM såg en stark fackförening som ett sätt att upprätthålla ordning och förbättra produktiviteten. Samtidigt var det en turbulent tid inom United Auto Workers, militantare och mindre kontrollerbara krafter var på frammarsch. Vad som behövdes var en strejk…

GM och UAW ledningen samarbetade och resonerade. En fackföreningskontrollerad strejk skulle minska förhoppningar om snabba segrar hos arbetarna. Det skulle också bidra till att öka acceptansen för avtal som fackföreningen skrev på i en tid där arbetarna ofta vägrade godta ombudens avtal.

En UAW ombudsman talade om att arbetarna går ut i strejk och förväntar sig vinna månen. Men efter några månader blir de möra och minskar kraven. En strejk skulle vidare fungera som en kontrollerad säkerhetsventil för all frustration riktad mot arbetet. Man skulle strejka på kommando och inte när man fick lust att säga ifrån. Inte då och då, utan nu och bara nu.

Strejken skulle stärka facket. UAW skulle kunna visa att man inte var så mesiga som arbetarna sa och medlemmarna skulle samlas mot den gemensamma ”fienden”. Facket skulle visa att man inte stod på arbetsköparens sida.

Arbetsköparen skulle köpa framtida fred, lydnad och ökad produktivitet, via en stärkning av facket under strejkens förlopp. Strejken drog igång, samarbetsandan mellan UAW och GM var god. GM lånade exemepelvis ut 30 miljoner dollar till facket så att det kunde betala sjukförsäkringar under strejken.

Strejken höll dock på att gå ur UAW:s kontroll, lokala frågor drogs in i bilden, strejken drog ut på tiden. Men man lyckades få medlemmarna, och GM då, att gå med på ett avtal och återgå till arbetet.


De konspiratoriska delarna av texten bygger på artiklar i Wall Street Journal under hösten 1970. De finns återgivna i Jeremy Brechers: Strike!.