1934 - Auto-Lite strejken i Ohio

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Bara ungefär hälften av arbetarna vid Auto-Lite fabriken i Toledo, Ohio gick ut i strejk den 12 April. Arbetsköparen anlitade strejkbrytare och fortsatte produktionen. Men till strejkvakten anslöt sig arbetslösa. Arbetslösa arbetare organiserade sig i Lucas County Unemployed League med när kopplingar till American Workers Party. Arbetslösa i massor som framställt sina krav, och drivit igenom dem hade hunnit bli vanligt på många håll i USA. Det som var spektakulärt i Toledo var att man stred sida vid sida och för arbetare som kämpade på arbetet.

Massivt strejkvaktande vid fabriksgrindarna av både strejkande och arbetslösa framtvingade ett domstolsbeslut som begränsade strejkvakten till max 25 personer. Arbetslöshetsorganisationen beslöt krossa domstolsbeslutet. Den 21 Maj anslöt 1000 personer till strejkvakten, dagen efter 4000 och efter ytterliggare en dag 6000 personer. Polisens sympatier vägde för de strejkande så sheriffen fick deputera en specialstyrka betald av Auto-Lite. Specialstyrkan attackerade strejkbrytare och en äldre man misshandlades. Detta resulterade i att 10 000 arbetare och arbetslösa stormade mot fabriken i regn av tårgas och batongslag. Dagen efter anlände 700 nationalgardister och lyckads befria de 1500 arbetsvilliga i fabriken. Stridigheter som dödade 2 strejkade lyckades inte skingra strejkvaktarlinjen. Än mer soldater skickades till fabriken, strejkvakten skingrades. Stadens fackföreningar hotade med generalstrejk med avstamp i oroligheter på kraftverket. Generalstrejken undveks bland annat genom fackligt erkännande och 22% löneökningar på kraftverket.

Ledare i Arbetslöshetsorganisationen greps men fabriken kunde inte öppnas. Arbetsköparen gav med sig för arbetarkraven och tvingades återanställa de strejkande. Återanställningen drog ut på tid och ordnades när folkmassor åter började ansamlas vid fabriksportarna.


Läs mer: Jeremy Brecher: Strike!, South End Press Classics, 1997.