Skillnad mellan versioner av "Segerståhl, Fredrik: Brödupproret"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(3 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
1855 svepte en våg av bröduppror över Sverige, det största utspelade sig under två septemberdagar i Jönköping. Arbetsfolk skränade och hotade herrskap och handelsmän, egendom slogs sönder och ordningen kunde återställas först efter insats av militär. [[Fredrik Segerståhl]] har skrivit en dokumentärroman om händelserna. Han har kollat i domstolsprotokoll och prästbetyg, läst herrskapsmemoarer och fyllt luckor med fantasi och egen erfarenhet. I små berättelse skapar han ögonblicksskildringar av upproret och tiden efter. Då och då hoppar berättandet till dagens (alltså 70-talets) Jönköping, problem som består och problem som behöver lösas. Ägarna äger fortfarande, vi jobbar fortfarande åt dem. Vanmakt och demokrati. I personliga utläggningar resonerar författaren om  vårt samhälle och hans eget liv, en berättigad desperation lyser genom hans resonemang. Men kanske också ett hopp, att vi kan resa oss, resa oss som 1855.
+
[[Bild:Segerstahl-fredrik-broduppr.gif|frame|right]]1855 svepte en våg av [[bröduppror]] över Sverige, det största utspelade sig under [[Upproret i Jönköping 1855|två septemberdagar i Jönköping]]. Arbetsfolk skränade och hotade herrskap och handelsmän, egendom slogs sönder och ordningen kunde återställas först efter insats av militär. [[Fredrik Segerståhl]] har skrivit en dokumentärroman om händelserna. Han har kollat i domstolsprotokoll och prästbetyg, läst herrskapsmemoarer och fyllt luckor med fantasi och egen erfarenhet. I små berättelse skapar han ögonblicksskildringar av upproret och tiden efter. Då och då hoppar berättandet till dagens (alltså 70-talets) Jönköping, problem som består och problem som behöver lösas. Ägarna äger fortfarande, vi jobbar fortfarande åt dem. Vanmakt och demokrati. I personliga utläggningar resonerar författaren om  vårt samhälle och hans eget liv, en berättigad desperation lyser genom hans resonemang. Men kanske också ett hopp, att vi kan resa oss, resa oss som 1855.
  
 +
== Se även ==
 +
*''[[Sjöberg, Kjell: Hungerupproret]]''
 +
 +
[[Kategori:Brödupproret]]
 +
[[Kategori:Böcker]]
 
[[Kategori:Jönköping]]
 
[[Kategori:Jönköping]]

Nuvarande version från 31 januari 2011 kl. 21.45

Segerstahl-fredrik-broduppr.gif
1855 svepte en våg av bröduppror över Sverige, det största utspelade sig under två septemberdagar i Jönköping. Arbetsfolk skränade och hotade herrskap och handelsmän, egendom slogs sönder och ordningen kunde återställas först efter insats av militär. Fredrik Segerståhl har skrivit en dokumentärroman om händelserna. Han har kollat i domstolsprotokoll och prästbetyg, läst herrskapsmemoarer och fyllt luckor med fantasi och egen erfarenhet. I små berättelse skapar han ögonblicksskildringar av upproret och tiden efter. Då och då hoppar berättandet till dagens (alltså 70-talets) Jönköping, problem som består och problem som behöver lösas. Ägarna äger fortfarande, vi jobbar fortfarande åt dem. Vanmakt och demokrati. I personliga utläggningar resonerar författaren om vårt samhälle och hans eget liv, en berättigad desperation lyser genom hans resonemang. Men kanske också ett hopp, att vi kan resa oss, resa oss som 1855.

Se även