Viktor Fedorovitj Belash

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Belash viktor.jpeg

Viktor Fedorovitj Belash, också känd som Bilash, (1893-1938) ukrainsk anarkistisk kommunist, järnvägsarbetare och briljant strateg i den machnovistiska rörelsen. Efter att ha infångats av bolsjevikerna verkar han blivit golare/provokatör och jobbade aktivt för att krossa resterna av anarkiströrelsen i Ukraina under 1930-talet. När han förbukats av sovjetstaten avrättades han 1937.

Viktor Belash var född 1893 i byn Novospasovka (ukrainska formen är Novospasivka) i södra Ukraina. Novospasovka var också hem för andra anarkister som senare deltog i den machnovistiska rörelsen som Vassili Kurilenko och Vdovichenko. Han fick grundskoleutbildning och arbetade som järnvägstekniker. Han var redan anarkistisk kommunist år 1908 vid femton års ålder. Han kom sent 1918/tidigt 1919 till Gulyai Polye för att ansluta sig till Machno. Här fick Belash i konsultation med Machno och andra partisaner uppgiften att organisera en kongress för militär reorganisering. Han valdes till stabschef för machnovisterna den 3 januari på en kongress i Pologi med över fyrtio delegater. Belash var skarpt medveten om behovet av bättre militär organisation. Vitgeneralen Denikins trupper mördade hans far, hans farfar och hans två bröder och brände ner all deras egendom som hämnd för Viktors involvering med machnovisterna, enligt Arsjinov, fast Skirda hävdar att det var österrikiska trupper som mördade hans far, farfar och kusin. Som Arsjinov säger: “Han var medlem av det Revolutionära Upprorsrådet och var en skicklig militärstrateg. Han utarbetade alla planer rörande truppförlyttningar och antog ansvaret för dem”.

Efter att Machno tvingades retirera över gränsen till Polen den 16 augusti 1921, som resultat av många skador, ledde Belash operationer mot de Röda i hans frånvaro.

Han fångades av bolsjevikerna den 23 september 1921 efter att ha sårats svårt i strid vid Znamenka. Han fängslades i Kharkovfängelset där han dömdes till döden. Medan han satt i fängelse uppmuntrades han av tjekan att skriva sina memoarer, vilket han lyckades göra väldigt detaljerat med hjälp av sina militära anteckningar och sin stridsdagbok. Han fyllde tre stora skrivböcker med dessa memoarer. Utdrag ur dessa utkom i nummer 3 av Letopsis Revoliutsii (Revolutionskrönika), maj-juni 1928 med många ändringar i texten av de sovjetiska censorerna. Efter att på detta sätt golat ner sina polare släpptes av sovjetregeringen under en amnesti 1923 och förvisades till Krasnodar i Kubanregionen. Där arbetade han som mekaniker för Jägarförbundet och som informatör åt säkerhetstjänsten. Han tog del i resterna av anarkiströrelsen i Ukraina och jobbade för att krossa denna. I december 1937, under Stalins massförföljelser, arresterades han och ställdes framför en arkebuseringspluton året efter. Han rehabiliterades postumt i april 1976 för “otillräckliga bevis”.

Hans son Alexander, en veteran från Andra Världskriget, lyckades komma över manuskriptet till sin fars verk från statsarkiv och publicerade det, tillsammans med andra tidigare okända dokument, 1993. Det har visat sig, med sina exakta detaljer, att vara en extremt värdefull källa om den machnovistiska rörelsen, om än det bör läsas med varsamhet, i vetskap om omständigheterna runt dess tillkomst. Belash skrev för att rädda sitt eget skinn och sovjetstaten ville ha ett dokument för att kunna framställa machonvisterna som blodtörstiga mördare.

Till största del skriven av Nick Heath. Översatt från http://libcom.org/history/belash-viktor-fedorovich-aka-bilash-1893-1938 av sovversiva.wordpress.com som vi saxat den ifrån. Den längre läsvärda biografin på http://www.katesharpleylibrary.net/31zdp5 tar upp hans golande ingående.