También la lluvia

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Tambienlalluvia.jpg

También la lluvia är en Spansk-mexikansk-boliviansk film som utspelar sig i Boliva runt år 2000. Ett spanskt filmteam är i Bolivia för att spela in en film om Columbus, kolonialismen, exploateringen och demokratiska präster på 1500-talet. Istället för den mellanamerikanska västkusten har man åkt till Boliva där statister från ursprungsbefolkningen är billigare (att Colombus knappast plundrade tolkad till Quetchua spelar mindre roll).

Filmteamet vill visa på kolonialisternas grymhet - spanjorerna mördar och kräver skatter samtidigt som den tidens vänster, i form av de snällare prästerna, klagar på utplundringen men står stabilt på härskarklassens sida. Samtidigt som filmmakarna förverkligar sitt projekt växer striderna om vattnet (som privatiseras och fördyras) i den bolivianska staden Cochabamba, där inspelningen pågår. Flera av de lokala skådespelarna är aktiva i striderna och parallellerna mellan film och verklighet blir allt tydligare. Daniel spelar rebell i spanjorernas film och är upprorsledare i Cochabamba. Filmteamet kräver att han inte ska strida på gatan och riskera deras projekt. Det skiter han i när han tillsammans med tusentals kamrater går ut på gatan och stänger hela jävla stan. Folk bygger barrikader och slåss på gatan, vattenmyndigheten ockuperas, poliskedjor stormas. Samtidigt vill spanjorerna göra film, deras projekt; kan inte vattenstriden vänta några veckor?

En storslagen film om en imponerande kollektiv resning mot utsugningen. Och om den kritiska konstens och kulturmakarnas position på maktens vänsterkant. Om människor i kamp och karriär.