Takiji Kobayashi

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kobayashi.jpg
Japansk författare och kommunist. Torterades till döds av japanska staten vid 30år ålder 1933.

Han kom inte från en välbärgad familj men kunde ändå, tack vare farbrodern, gå i högre skolor. Jobbade på bank samtidigt som han skrev tills skrivandet fick honom avskedad. Han var senare ordförande i Proletarian Writer's Guild of Japan.

Känd för sina berättelser - med klasskampen i fokus. The Cannary Boat (jap. Kanikōsen)handlar om den omänskliga arbetsbördan, chefernas misshandlar, dödens närhet och tillsist upprorets nödvändighet och framtid på ett krabbfiske-fartyg. Boken filmatiserades på 1950-talet och har under senare år har upplevt något av en återuppståndelse. 2008 var den bestseller i Japan, flera manga-versioner har givits ut och 2009 spelades även en re-make av filmen in Den ska finnas översatt till norska (en nyutgivning på engelska ska vara på gång 2012)och första halvan av berättelsen finns med i boken The Cannery Boat and other Japanese short stories. I denna novelsamlingen finns även berättelsen For the sake of the citzens, om en ung man i medborgarrörelsen som tar självmord när han inser vilken missär hans strejkbryteri bidragit till, liksom The fifteenth of March, 1928 som beskriver ett synkroniserat massgripande av kommunister och militanta arbetare samt en känsla solidaritet och kamplusta många av de gripna kände.

Delvis till Kobayashis minne har den 15 Mars firats som en dag för proletär kultur.

300 människor greps då de ville närvara vid hans likvaka. Även uppsättningen av hans pjäs The Village of Numajiri ledde till massgripanden av skådespelare (studenter och arbetare) i Japans större städer.