Stubin

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Stubin.jpg
Stubin (2004 - 2005 nångång) var ett göteborgsbaserat nätverk för anarkister som ville aktivera sig men inte kände att den etablerade anarkistsvängen var något för dem.

Stubin drev bland annat projektet Bostadsaktionen där man ville:

"föra in klassperspektiv i bostadsfrågan. Alla lider inte av bostadsbristen. Den drabbar de fattiga i samhället. Detta leder till segregation och yuppiefiering av innerstaden. Bostadsbristen är bara ett av alla problem i en hårdnande värld styrd av en privilegierad elit. Vi vänder oss mot hela denna odemokratiska samhällsordning. Vi vill ha ett samhälle styrt utifrån människors behov."

Det hela kulminerade i en aktionsdag i juli 2004 med manifestationer, flygbladsutdelning och en blockad.

Under samma tid börjar flera i gruppen planera för att dra igång något runt arbetslöshetsproblematiken. Några har jobb och vill kämpa mot det sättet som arbetslösa används av stat och kapital mot arbetarklassen. För att hålla nere löner och skapa rädsla.

"Det finns hundratals som väntar på en chans att få det här jobbet så du ska inte klaga".

De arbetslösa i gruppen är trötta på att bli pissade på av Arbetsförmedlingen. Flygblad och affischer trycks där man reder ut och sätter fingret på hur arbetslösheten funkar. Arbetsförmedlingen kallas vid sitt rätta namn: Arbetsförnedringen. Stubinfolket går ner till arbetsförmedlingarna där de delar blad, bjuder på peppande bullar och pratar med folk. Man bygger lösa nätverk runt en tanke om arbetslöshetsorganisering och spridning av erfarenheter. SACs arbetslöshetskommitté engageras dessutom för stöd.

En hemsida byggs (Arbetsfornedringen.tk) för att nå ut till så många som möjligt. En hemsida som skoningslöst ger sig på Arbetsförmedlingen och arbetslösheten. Från de arbetslösa och arbetandes perspektiv. Inga jävla förvaltningslösningar där inte. I samma veva hålls det i Göteborg ett arbetsförnedringenseminarie (8 april 2005) där föredraget "Osäkra anställningar och arbetslöshet" följs av diskussioner som i längden leder till att ett gäng individer börjar träffas mer regelbundet. Ur detta bildas så småningom Arbetslösas Kamporganisation (AKO) som förde offensiv kamp mot Arbetscentret Äpplet där arbetslösa skulle få jobba heltid med riktiga jobb fast bara få socialbidrag i lön.

Efter det här somnar förbundet sakta in mot årets slut.

Beskrivning av Stubin på deras hemsida

Kära GöteborgareAtt organisera sig behöver inte vara svårt. Sitter du hemma och suger på en massa klasskampsteori eller har du bara en känsla att något är fel i samhället? Hemma i soffan är det svårt att göra motstånd. Dags att gå från passivitet till handling! Gå med i stubin!

Stubin är en frihetligt socialistisk grupp. Vårt mål är det klasslösa samhället. Antisexism och antirasism är självklara delar av vår kamp. Vi förkastar all auktoritet och alla hierarkier. Du får kalla dig anarkist, kommunist eller vad fan du vill, bara du accepterar plattformen.

Vi ska vara en öppen och välkomnande organisation. Vill man engagera sig ska det vara lätt. Vilka tidigare erfarenheter du har spelar ingen roll. Knegare, arbetsfri, pensionär, värnpliktig eller studerande, alla jobbar vi i den sociala fabriken. Alla är vi offer för kapitalismen och patriarkatet alla tjänar vi på den frihetliga socialismen!

Stubin är inget ändamål i sig. Vi strävar efter samarbete med likasinnade organisationer. På sikt vill vi vara med och bygga en stark frihetlig rörelse i Göteborg och Världen! Tillsammans är vi starka!

Stubins arbete har hitintills skett både i arbetsgrupper, större möten och aktioner. Du är välkommen med dina tankar och idéer. Våra aktiviteter kan rymma allt som får plats inom stadgarna. Metod anpassar deltagarna efter situation och vilja. Ingen i stubin ska tvingas till något.

Har du idéer som du vill förverkliga men saknar organisation? Vill du agera men inte ensam? Vill du bara träffa likasinnade för att utbyta idéer? Sitt inte kvar i soffan! Gå med i stubin!

PLATTFORM

Stubin vill vara en dynamisk grupp som det är lätt att organisera sig i. Vi vill dessutom odla samarbete med andra grupper och fria aktivister. Detta för att skapa en lokal och global motkraft mot: kapitalism, sexism, fascism, nationsgränser och auktoriteter.Vi strävar efter ett sant demokratiskt samhälle fritt från hierarkier och auktoriteter. Präglat av frihet, solidaritet och samarbete mellan jämlika. Åt var och en efter behov, från var och en efter förmåga.

Stubin - organiserar ALLA!