Slaget om Ålidhem

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Ibland är världen upp och ner. Ena gången kommer en trevlig polis och hälsar på i skolan och talar om trafikregler nästa gång har den trevlige polisen satt på sig kravallhjälm och är inte alls lika trevlig längre."
Slaget om Ålidhem skedde under tre dagar när ålidahemsbor slogs med snuten om en skogsdunge i stadsdelen Ålidahem (i folkmun Röda Ålidhem) i Umeå. Skogen skulle huggas ner och på platsen skulle byggas en skola. Beslut i saken togs redan 1964 när stadsplanen för området fastställdes. 10 år senare började protesterna komma. Föreningar och organisationer i området protesterade. Ålidhem växte fram under 60-70-talet som en del i miljonprogrammet. En massa höga hus i betong och tegel med få grönområden. Att göra området ännu gråare genom att ta bort den sista biten natur tilltalade inte befolkningen. Dessutom låg dungen i anslutning till det lilla centrum som alltid finns i den här typen av områden. En plats där mycket knarkare och alkoholister huserade. En plats med en klar otrygghetsstämpel. Inte ett särskilt bra ställe att anlägga en skolbyggnad med andra ord. 3000 namn samlades in på protestlistor och det demonstreras. Ingenting hjälpte dock och kommunfullmäktige röstade för skolbygge i mars 1977.

Stämningen var dyster bland motståndarna. Det hade snackats löst om ockupation på ett stormöte innan bygget skulle dra igång. Men ingen trodde egentligen på idéen. Men alla hade inte gett upp. När skogsarbetarna började såga ner träden i skogen så strömmar skolungdomar till och börjar kasta snöboll. Några ungar sprang och sa till de vuxna vad som höll på att hända. Männen med sågarna blir skraja och drar. Dagen efter syns inte heller några arbetare och det ordnas med vaktlistor. Det hela utvecklar sig snabbt till en regelrätt ockupation av skogen. Som mest deltar 3000 - 4000 människor. Bevakningen blir med tiden slappare men det räcker med ett rykte om att snuten ska dyka upp för att det skall vara fullt med folk på plats.

Fler namninsamlingar görs och en undersökning visar att 80% av befolkningen är emot skolans placering. Men det är inget som betyder något. Den 13 april rullar polismakten in. 250 snutar med bilar och modern utrustning. En polis styrka, med Polismästare Lennart Levander i spetsen, var på väg redan den 30 mars men vände efter att ockupanterna visade sig vara för många. SÄPO folk rekade lite i området och en större polisinsats planerades. Taktiken var att använda så lite våld som möjligt och inte provocera i onödan. Snutstyrkan ockuperar en fritidsgård som blir deras högkvarter. Man börjar spärra av området med rep och kravallstaket. Befolkningen samlas vid staketen och rycker och sliter. Snutarna vevar med batonger och blir i sin tur överösta av snöbollar. -"Aldrig har jag fått ta emot så många snöbollar" säger en snut.

Kravllerna och ockupationen förde människor samman. Folk som aldrig skulle prata med varandra satt nu tillsammans på kvällarna och grillade korv. "Besvärliga" ungar såg att det fanns schysta människor bland de vuxna. Enligt en snut så gick snacket om att "folket segrade i Stockholm när det gällde almarna, folket segrade i göteborg när det gällde det där garaget, nu skulle folket segra i Umeå".

Men folket segrade inte. Efter tre dagar var området inringat av högt taggtrådsförsett industristängsel. Under de här dagarna greps 80-tal personer. Några ungar greps vid flera tillfällen. Många av de gripna åtalades för diverse brott. Flera dömdes. Böter och fängelse för uppvigling och misshandel. Kvarterspolisen tappade fötroende efter det att de registrerat och angivit folk. Det vart en lyckad polisaktion. Så lyckad att den efteråt användes som undervisningsexempel på Solnas Polisskola.

Så här säger en ockupant om händelserna; "Nu förstod jag hur det måste kännas att bli gripen av polisen. Jag hatade dem, de här kom de och förstörde allt det fina vi byggt upp, förstörde vår fina sammanhållning".


Källa är Pockettidningen R: Snutförnuft som innehåller en massa intressanta intervjuer med folk som var med (med fokus på deras förhållande till snuten dock)

Vidare läsning