Sir! No sir!

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Sir-no-sir.jpg
Sir! No sir! är en dokumentär av David Zeiger om det största och mest djupgående upproret i usa under 1960-talet. De amerikanska soldaternas rörelse mot kriget och armétillvaron i vietnamkriget. Släpptes 2005.

Filmens handling

Mellan 1964 och 1972 satte världens mäktigaste nation in allt vad den kunde hålla ett litet sydostasiatiskt u-land på mattan. Med över 500,000 soldater på marken stödda av pansar, flotta och flyg så tvingas USA mota alla odds tillslut dra sig ur Vietnam. Under krigets lopp släpps runt 7 miljoner ton bomber på det lilla landet. Det är dubbelt så mycket som släpptes under hela andra världskriget i både Europa OCH Asien. På detta kommer hutlösa mängder napalm och avlövningsgifter. Vad hände egentligen? Var den kommunistiska gerillan så populär och välorganiserad att inte ens världens största arme kunde råda på den? Nja... Var det anti-krigsrörelsen med bas på universiteten som tvingade den amerikanska staten ner på knä? Skulle inte tro det.

Så vad hände då? Hur kunde det gå som det gick? Och hur gick det egentligen? Ja, det är just detta som filmen "Sir! No sir!" så snyggt visar. Den slår hål på all mystiken och dimridåerna som ständigt pumpats ut sedan kriget. Vietnamkrigets monstrositeter stoppades av de amerikanska soldaterna själva. Deras uppror som i staterna benämns som "the GI-movement" riktade sig mot det vidriga kriget där de tvingades mörda ett helt folk. Men även mot armen och soldattillvaron som sådan. Att tvingas vara en slav som ständigt skall lyda överheten, vara tvungen att stå ut med ständiga trakasserier och spilla sitt (över 60,000) liv för de besuttnas skull.

Upproret började sakta ta fart runt 1968 för att under de följande åren blomma ut i en häftig brand. Överallt bland de stridande trupperna så vägrade man allt oftare att lyda direkta order. Utrustning och fordon saboterades så att de inte skulle kunna användas i strid. Soldaterna gav sig ut på så kallade "seek and avoid missions". Vilket innebar att de traskade ut i djungeln och undvek fienden hela dan istället för att slåss. På flera ställen hade man upprättat lokala inofficiella fredsavtal med Vietcong. Deserteringarna ökade lavinartat och vid krigets slut så hade mellan 50- och 100,000 soldater försvunnit. Officerare som var jävliga och försökte sätta hårt mot hårt dödas av sin underlydande. Det kallades "fragging" för att man ofta använde en handgrant, fragmentation granade, som rullades in under officerns tält eller las i dennes ryggsäck. Bara under 1970 dödades 209 officerare. Och då är mörkertalet stort eftersom många passade på att skjuta sina officerare i strid. De fängelseläger för soldater som fanns i vietnam fylldes till bristningsgränsen av upproriska soldater. Allt som oftast utbröt det kravaller mellan militärpolisens vakter och de fängslade. Inte ens själva armébaserna var skonade från upploppen. Hundratals underjordiska soldattidningar med namn som "Harass the Brass", "All Hands Abandon Ship" och "Star Spangled Bummer" cirkulerade på baserna. Där skrev soldaterna om sin vardag och förmedlade nyheter, tankar och tips. Blackpower-rörelsen växte sig väldigt stor bland de svarta soldaterna vilket gjorde dem ännu mer bångstyriga.

Detta enorma uppror gör den amerikanska krigsmakten helt stridsoduglig. Officerarna river sitt hår i förtvivlan när de ser disciplinen och moralen totalt kollapsa, inte bara i Vietnam utan även på hemmaplan när de arga och desillusionerade veteranerna återvänder hem till sina hemmabaser. De hookade även upp med den ständigt växande anti-krigsrörelsen som började bli ett stort problem för staten. Den amerikanska krigsmakten är dödligt sjuk. För att rädda sig så tvingas man dra bort marktrupperna från Vietnam. Kanske kan kriget enbart föras från luften? Men nej. Matroserna på de enorma hangarfartygen strejkar och saboterar krigsinsatsen samtidigt som Vietcong får överhanden i markkriget.

För att rensa viruset ur stridsmakten så avskedas över 700,000 soldater samtidigt som stora omorganiseringar sker.

Externa länkar

Ladda.gif - Sir! No sir! på piratebay

Se även