Sinclair, Upton: King Coal

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Roman av Upton Sinclair som utspelar sig bland arbetare och herrskap i den amerikanska kolindustrin under början av 1900-talet. Huvudpersonen är en grubblande överklassyngling som bestämmer sig för att själv ta reda på hur situationen ser ut för landets gruvarbetare.

Ett sommarlov beger han sig till en en kolgruva och söker anställning under täckmanteln som den f.d handelsexpediteten Joe Smith. Efter en del inledande trubbel får han jobb i gruvan, skaffar ett spartanskt boende och lär känna arbetarna och deras förhållanden. Det är en värld av tyranner, hunsade människor, livsfara, död, rädsla och diktatur som möter honom. Ingen vågar prata för företagsagenterna finns i varje hörn, den lama arbetsskyddslagstiftningen följs inte och den som skulle våga påpeka det får sparken, åsnorna värderas mer än arbetarna (om fara anas i gruvan tas först åsnorna upp för att försäkra att de inte tar skada, männen tvingas fortsätta arbeta), bolaget bestämmer vart man bor och vart man handlar sin mat. De sista spillrorna av huvudpersonens liberala världsåskådning krossas av den bittra verkligheten.

Men under all misär och bland splittrade arbetare väntar bojor på att sprängas. Människor med glädje och hopp, pratandes 20-talet olika språk

Huvudpersonen dras in i en kamp för att få den lön som kontrakten anger. Strävan efter rättvisa ställer männen mot bolagets rättvisa. Förhandlingskommittén deporteras från byn och huvudpersonen sätts i fängelse med väntande skenrättegång. Händelserna tar en ny vändning för huvudpersonen när det kommer till sheriffens kännedom att han inte bara är en gruvarbetare utan "en person som inte kan dömas i den här delstaten" (son till en av aristokraterna). Och livet runt gruvan vänds upp och ner när ett av schakten sprängs i luften och 50-talet gruvarbetare ser sig instängda i gruvan.

Arbetarna i gruvan går mot en långsam död medan bolaget vägrar inleda räddningsaktioner. Bolaget väntar hellre in arbetarnas död för att på så sätt rädda några ton kol som annars skulle brinna upp. Huvudpersonen söker rättshaveristvägen (i ett sista hopp om det amerikanska samhället) öppna gruvan samtidigt som gäsningen växer i byn. Gruvkapitalistens son och hans kamrater dras in i historien samtidigt som den oundvikliga strejken närmar sig.

Mitt i dramat om liv och död ser överklassynglingen hur han dragits in i ett krig som slutar först med lönearbetets avskaffande.

En rå bok om en rå verklighet.