Ruth Stout

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"... det är deras ensak om de vill hålla på att gräva och rensa och slita livet ur sig. Jag har aldrig sagt till andra hur dom ska göra. Jag beskriver bara hur jag själv har gjort."

Ruth Stout är en legendarisk marktäckarhaverist från staterna. Föddes 1884 i kansas som dotter till en rektor. Hon var från början egensinning. Redan som sextonåring drev hon runt med den rabiatkristna nykterhetskämpen Carry Nation och slog sönder barer. Efter detta mellanspel av vandalism rymde Ruth hemifrån med en Varietéartist och uppträdde i dennes tankeläsarshow. Sedan dess stod hon på egna ben o arbetade bland annat som kontorist, växeltelefonist, guvernant mm. Hon skrev under vietnamkriget ett så pass hotfullt brev till Nixon att säkerhetssnuten gjorde hembesök hos henne.

45 år gammal slog hon sig tillslut ner i ett hus vid new york. Där slet hon med sin trädgård i tolv år på konventionellt sätt innan hon började experimentera med marktäckning (det var sparrisen som fick henne att tänka över odlingen). Halm, hö och gräsklipp i mängder. Inget mera tungt grävande, rensande eller luckrande. Dessutom så sår hon många frön och knölar rakt på backen med pyttelite jord eller bara täckning ovanpå. Ogräser var inte längre ett problem och hon fick tid över till viktigare göromål. Efter ytterligare tolv år började hon prata offentligt om sin nya odlingsmetod. Hon var självförsörjande på grönsaker och dessutom odlat åt nära och kära. Fortfarande som 93åring klarade hon de stora odlingarna för husbehovet. Odlingen för andra fick hon dock lägga av med på grund av åldern.

Det hon skrev publicerades i stor utsträckning av Rodale Press.

Hon har inspirerat många över hela världen. Mest kända i här i svedala är nog Börje Remstam.

Skrivet på wikin