Rolf Berner

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Rolf Berner är en svenska kommunistist, journalist, vänsterpartist, författare och översättare som var mest känd på 1970-talet. Föddes 1930 på landet, närmare bestämt i Vedum på västgötaslätten. Fick som ung delta i de vanliga sysslorna vid en bondgård. Kontorsråtta melan 1948-57. Jobbade som översättare i Moskva 1957-61 och fortsatte sedan i samma bana i Sverige med arbete vid presstjänsten Novosti, med huvudkontor i Moskva, där han översatte från ryska till svenska. Lär la vart kommunist redan då. Översatte redan 1936 En dag i Ivan Denisovitjs liv och blev därmed den förste som översatte Solsjenitsyn till svenska. 1967 vart han stockholmsmästare i schack.

Skrev ett par böcker om sovjet på 1970-talet, vart förföljd av av SÄPO. Så här beskrivs han i deras arkiv enligt en artikel av Thorbjörn Tännsjö i aftonbladet: "”178 cm l. ljust hår som hänger ned i pannan, spensig kroppsbygg ganska bred mun, ledset utseende.” Varför är Berner så dyster? Säpo vet svaret. Då Berner skaffar sommarstuga informerar Säpo grannarna om hans samhällsfarliga läggning. Och man ber dem att i största hemlighet hålla ögonen öppna."

Bodde sedermer i Nacka där han även var kommunfullmäktigeledamot för vänsterpartiet. Är far till den ökände nazistföreläsaren Dan Berner vilket nästan kostade honom livet 1998. Sonen som bott hemma hos sin far hade flyttat ut. Detta missade några arga antifascister som ville skrämma nassen. De kastade in en bomb i Rolf´s radhus. Rolf fick en hjärtattack men klarade sig med livet i behåll.

Skrivet