Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rku.jpg

Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, är ungdomsförbund till Kommunistiska Partiet, tidigare KFML(r). Förbundet bildades 1994 och enligt dem själva har de cirka 800 - 1000 medlemmar. Precis som moderpartiet så är det Marx, Lenin och Stalin för hela slanten som gäller.

Bildades som en enskild grupp i Göteborg 1991, av ungdomar anknutna till KPML(r). Gruppen hade bildats av aktivister som ville göra något mot Gulfkriget, och senare organiserade man sig som RKU. Två år senare, 1993, fanns åtta lokalorganisationer och i början av samma år kom medlemstidningen Revolutionären. I början av 1994 bildade man formellt det nationella ungdomsförbundet RKU.

RKU beskriver sig själva som ett revolutionärt kommunistiskt, marxist-leninistiskt ungdomsförbund som kämpar för att förändra samhället och skapa ett nytt mänskligare samhälle efter socialismens principer. Liksom i moderpartiet förespråkas en socialistisk revolution, där de revolutionära krafterna (en medveten arbetarklass, enligt RKU) inte bör backa inför väpnad kamp.

Deras tidning heter Rebell.