Ramón Vila Capdevila

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Capdevila ramón vila.jpg

Vila Capdevila, även känd som Caraquemada eller Pasos Largos, var en ståndaktig CNT- och anarkistmilitant född i Peguera (nära Berga) 1908 och död i en sammandrabbning med Civilgardet i Balsarenydistriktet 1963.

En CNT-medlem från mycket tidig ålder som var aktivt involverad i resningen i Figols (1932), vilket resulterade i att han fängslades i Manresa. Han förblev mycket aktiv under republiken och när inbördeskriget utbröt tjänstgjorde han i SIP (eller Spaningsunderrättelsetjänsten) och infiltrerade rentav fiendens linjer (Zaragoza).

När republiken besegrats korsade han gränsen in i Frankrike där han passerade genom de oundvikliga koncentrationslägren; han rymde från lägret i Argelés 1941 och gav sig in i underjordisk krigföring i den franska motståndsrörelsens led och utmärkte sig som sabotör.

Han hade gått med i de tidigaste antifrankistiska aktionsgrupperna och utförde viktigt arbete som guide och kurir. Han arresterades under en av sina många resor genom Frankrike och satt två månader i fångenskap i Perpignan, innan han skickades för att arbeta i aluminiumgruvorna i Bédarieux, varifrån han rymde och anslöt sig till franska motståndsrörelsen i Limoges; som medlem i Menessiernätverket och Haute Vienne-maquis utmärkte han sig i repressalie- och sabotageoperationer (använde täcknamnet kapten Raymond).

Vid nazisternas nederlag vände han ryggen åt det lugna bekväma liv som hans enastående tjänster mot tyskarna kunde ha skänkt honom; han återvände till frontalangreppen mot frankismen i Pyrenéercomarcas, stödde de aktiva väpnade grupperna som arbetade i Barcelona (särskilt Sabaté) och opererade också för egen räkning i många långa år (mycket ofta tillsammans med Massana) i Bergacomarcan. Han var stark, energisk och mycket aktiv, en av de mest effektiva och långlivade av konfederationens gerillakrigare: med hans död upphörde i praktiken motståndsrörelsen mot Franco.

Av Miguel Iñiguez och översatt av sovversiva från ”Extracts from a Historical Encyclopaedia of Spanish Anarchism”, christiebooks.com.

Vidare läsning