Finlands röda garden

Från Polkagriswiki
(Omdirigerad från Rödgardister)
Hoppa till: navigering, sök
Pigorna i Ruovesi ger sig ut i klasskampen.

Röda garden var den socialistiska arbetarmilisen i Finland under framförallt revolutionsåren 1917-1918. De utgjorde en egen självständig och radikal kraft jämte fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet. Medlemmarna var ofta lite yngre och från hårdare förhållanden.

Första gången det talas om röda garden i Finland är under den finska storstrejken 1905s slutskede. De för borgare och arbetare gemensamma nationalgarden som bildades under strejkens inledning i Helsingfors kör ut de borgerligt sinnade i samma veva som borgarna drar sig ur strejken. De första sammandrabbningarna mellan de röda gardena och borgarnas studentgarden sker i samband med att butiksägare försöker öppna sina butiker under storstrejkens slutskede.

Efter storstrejken fortsätter de röda gardena sin verksamhet och paraderar nu beväpnade med i de demonstrationer som bland annat leder fram till den allmän rösträtten 1906. Samma år deltar 200 gardister i de ryska matroserna på Sveaborgs revolt. Det är nu de för första gången kommer i eldstrid med studentgardena. Flera student gardister dödas och ett par arbetare. Efter att Myteriet slagits ner så sätts många rödgardister i fängelse och organisationen upplöses formellt av sosseleningen som ser gardet som en belastning och konkurrent. Verksamheten bedrivs dock under jorden och dess fängslade medlemmar skulle sprida erfarenheterna när de åter var på fri fot.

Under revolutionen 1917 växte rödgardiströrelsen som en lavin bland vallarbetare, torpare etc och under januari då de vita försökte avväpna de röda gardena och deklarera skyddskåren som ”den lagliga statsmaktens organ”, förenades de röda gardena till en revolutionär armé. Den här rörelsen verkade huvudsakligen utanför partiet.

I Petrograd bildades även ett rött garde av stadens finnar. Det var helt underordnat bolsjevikerna. Stod för vapentransporterna ifrån Ryssland till Finlands röda.

Vidare läsning