Röda Packet

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Roda packet.gif
Röda Packet startades av folk från Förbundet Kommunist som en arbetsplatscell på Åkerlund & Rausing i Lund under slutet av 1972. Gruppen var inte något rent FK-projekt utan samlade såväl sossar, kommunister och "organiserade" som delade deras anti-kapitalistiska linje, mot klassamarbetet. Man gav till en början ut en månadstidning och den stod man och delade ut utanför fabriksgrindarna till de ungefär 1000 anställda. Efter hand så gick man ner till 4 nummer per år och man höll på i 4 år.

Tidningarna i sig är en hopkok av småroliga serier, artiklar om “större” ämnen som oljan eller Chile, men med en tyngdpunkt på frågor som var aktuella i fabriken på den tiden. Och det är ju ingen slump att många av dom fortfarande är aktuella, texter om hetsen med övertid och ackord, brister i arbetsmiljön och fackets flathet är saker som alla är relevanta idag. Tidningarna finns scannade o upplagda på motarbetaren.se.

En bra startpunkt kan vara nr 3 - 75 där man summerar de tre år som tidningen då funnits och skriver lite om varför man skapade den och i hur den utvecklats. Ett par axplock av artiklar handlar om den nya tidsstudiemannen i nr 9 - 73, i efterföljande nummer står det lite om kriget mellan Israel och Egypten och Syrien och den efterföljande oljekrisen, i nr 1 - 75 står det om en arbetsnedläggelse. En av de intressanta artiklarna för att förstå tidsandan och den ideologiska kampen på arbetsplatserna mellan sossar och kommunister är brevet som en socialdemokratisk fackklubb på Volvo skrivit och den finns i nr 3 -73. Men bara serierna gör dom läsvärda!


saxat ifrån kim müller

Se även

  • Röd Post som också var arbetsplatstidning från FK fast på posten i Stockholm.