Rädda varven - Bilder om arbetet i hamnen och på varven

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Radda-varven.jpg

Rädda varven - Bilder om arbetet i hamnen och på varven är en bok som sammanställer utställningen med samma namn från 1978. Ett gäng kulturkoftor från konstskolan i Göteborg försökte solidarisera sig med arbetarna i hamnen och på varven genom skildra deras liv/situation med olika konstverk under den stora varvskrisen.

Bakgrunden till spektaklet går att spåra till studentrevoltens år 1968. I dess efterdyningar flyttade Valands konstskola från Guldheden till den nerlagda Lindholmsskolan, som ligger mellan Götaverken och Lindholmsvarvet på Hisingen – man ville vara mitt ibland arbetarna. Föreståndaren deklarerade att Valand var Sveriges första "socialistiska konstskola".

Under 1970-talet så drabbades varvsnäringen av rejäl kris. Profiterna som kunde pumpas ur de svenska varsarbetarna var inte lika stora som förr och varvskapitalisterna började se sig om världen efter lukrativare produktionsplatser eller branscher att pumpa in sitt kapital i. Eftersom sossarnas makt delvis byggt på att stödja och göda Stor- och monopolkapitalet stödde de reflexmässigt slakten av de svenska varven. Kapitalisterna fick ohämmat pumpa ut kapitalet ur varven och sverige. Sossarna tog tom på sig att ta på sig att betala varvens skulder och etappvis lägga ner dem för att det inte skulle bli bråk. Mysigt värre.

Konstnissarna gick alltså in och försökte göra en insats för arbetarna. Man satt nere på varven och i hamnarna och "skapade". Dessutom diskuterade man sina verk med knegarna. I boken så ingår en mängd berättelser från varvsarbetare som berättar om slitet. Även några analyserande texter om varvsnärningens utveckling och centrala roll i den svenska kapitalismen. Någon har också knåpat en redogörelse varvsarbetarnas kamp från 1870-talet och frammåt. Även hur facket och sossarna springer kapitalets ärenden och kämpar mot arbetarna. Texten som kastar skit på varvskapitalisterna är underhållanden. Så klart är man jäkligt positiva till KFML-r´s agerande runt varvskrisen.

Varven las ner och varvsarbetarna kastades ut i arbetslöshet. De flesta av de här kulturkoftorna gick det så klart ganska bra för. Pengar från staten för att syssla med "konst".

Så här skrev de själva om utställningen:

”RÄDDA VARVEN – så har vi kallat vår utställning. Det är ett ställningstagande och en uppmaning. Ett ställningstagande för arbetarklassen, nu konkret på varven i Sverige, för deras rätt till arbete och drägliga arbetsförhållanden. Ett ställningstagande mot kapitalisternas försök att låta arbetarna betala krisen. Eftersom vi är bildkonstnärer är det också ett ställningstagande i kulturdebatten för bilder om verkligheten, bilder som avslöjar överheten, bilder som skildrar vardagen och arbetet. Ett ställningstagande mot bilder som förtränger verkligheten eller bilder som inskränker sig till ett ofruktbart rotande i det egna själslivet. Det är också en uppmaning till kamp mot den situation som varvsarbetarna befinner sig i. På samma sätt är det en uppmaning till kulturarbetarna att ta kamp mot det borgerliga inflytandet inom kulturen och bana väg för en förändring.”