Pride (2014)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Pride2014.gif

I Pride får vi följa ett gäng flator och bögar som solidarisera sig med gruvarbetarna i deras stora strejk.

Det är 1980-tal och borgarklassen med Thatcher i spetsen har bestämt sig för att krossa arbetarnas samhållning och fackföreningarna.

Samtidigt håller homo-rörelsen på att slå igenom. Den möts av hat och förföljelse. Inte minst från många vanliga arbetare.

Några aktivister bestämmer sig för att dra igång en insamling till de strejkande gruvarbetarna och bildar Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM). Fackbyråkratin vill dock inte kännas vid dem så de vänder sig direkt till arbetarna i en by i Wales. Det roddas med stödfest och de får dit en facklig aktivist som är ute i strejk. Efter en trevande start (aktivisterna åker ut för att på plats överlämna de insamlade pengarna) så fattas tycke från båda sidor.

Men tabloidpressens hets, hatet och rädslan hos många arbetare hotar slå sönder allt. Samma beteende o känslor som hotar slå undan benen på hela strejken.

Berättelsen är fin så där på ett brittiskt feelgod-sätt. Med mycket humor i allt det mörka. Historien är sann och utmynnar i en av de starkaste solidaritetsuppvisningarna mellan arbetar- och homorörelserna som förekommit.