Peace Brigades International

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Peace Brigades International (PBI) är en hjälporganisation bildad 1981 för att stödja lokala aktivister vars verksamhet hamnar inom det som kallas "Mänskliga rättigheter". Det är främst i områden där hårt förtryck och mycket våldsam repression dominerar. De har projekt i Colombia, Guatemala, Indonesien, Mexiko och nu på senaste även Nepal. Man har även haft närvaro, som idag är avslutad, i flera andra länder under årens lopp.

Huvudsysslan är att göra medföljningar. Detta innebär att utbildade volontärer från PBI hakar på aktivister från de organisationer de samarbetar med i deras verksamhet. På möten, i demonstrationer, i domstolar osv. Tanken är att man inte skall lägga sig i de lokala organisationernas arbete. Varken styra dem eller delta. Man skall helt enkelt skapa lite mer trygghet med sin närvaro. När några människor från ett rikt land (ofta vitingar) är på plats så tänker sig kanske de som är ute efter att trakassera och mörda sig för en extra gång. Blir ju lite ledset i ögat och krångel om folk från landet som pumpar in bistånd o kapital i landet går och dör. Bättre att ta det lite lugnare med de få grupper som faktiskt arbetar med PBI. Finns ju så många andra att förfölja och mörda. Ofta är det ju dessutom så att de här aktivistgrupperna har till huvudverksamhet att försöka hjälpa andra som får skit. Att de i sig inte är det största hotet mot de som förföljer och mördar (staten, bolagen och dess horder av snutar, soldater och paramilitärer). Som vanligt är det ju fattiga arbetare och bönder som pissas på.

Grupper man medföljer får inte ha för radikala ståndpunkter heller. Helst ska de ha som mål att få till fria val, lite välfärd och mer vänster/liberala nissar i staten. De ska inte hålla på och göra olagliga saker utan helst vädja om rättvisa eller driva rättsfall. Ickevåld är huvudtesen i allt som görs.

Man bedriver även utbildning om mänskliga rättigheter och bygger aktionsnätvärk i den rika delen av världen som skall snabbt kunna mobilisera tryck mot politiker och opinion till stöd för de projekt de för.

Organisationen är en av de "vildare" inom MR-svängen och tar farligare medföljningar än mången annan biståndsorganisation. Att arbeta som fredsobservatör för PBI är ofta ett första steg i en karriär inom olika myndigheter, biståndsorganisationer, FN eller universitetet.

http://www.peacebrigades.org