Parling, Nils: Trälupproret

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Parling, Nils - tralupprore.gif
Trälupproret av Nils Parling utspelar sig under fornnordisk vikingatid. Det handlar om trälarna på storvikingen "Ottar den Smales" gård. De får slita under piska och påk med att försörja Ottars stridsföje och fruga. De fria folket spenderar dagarna med att äta gott, dricka sig packade på öl och skryta om sina rövartåg i syd. Blir någon av stridskarlarna allt för kåt är det bara att gå ner till trälstugan och slita ut någon av trälkvinnorna från man och barn till våldtäckt.

Ett par trälar har fått rollen som uppsyningsmän. Det är de som driver på trälarna i sitt arbete med slag, spott och svordomar. Vikingatidens motsvarighet till våra förmän. De slipper den värsta misären bara de är beredda att driva sin likar i mördande hårt arbete.

Trälhuset är ett ruckel, de som inte orkar med arbetet eller föds med en defekt offras till vikingarnas gudar eller slås helt sonika ihjäl. Kuvade av generationers slit och misshandel orkar ingen resa sig. Men bland trälarna finns en märklig man, Hund. Han tar all stryk utan att röra en min. Han hatar herrarna och bär en stor dröm inom sig. En dröm om frihet. Frihet för alla trälar.

Parlings bok är ganska korthuggen och tar sig formen i ett hjälteepos. Lite som en film. En stark man som på egenhand förändrar världen. De andra trälarna är passiva offer. Personbeskrivningarna är långt ifrån hans bästa. Men det är väl inte poängen med den här boken. Den ger sig på vikingarnas klassamhälle underifrån med ett gött uppror på slutet. Översittare som får smaka yxan är ju alltid kul.