Parling, Nils: Sodom

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Omslag av Erik Pryts
Parling, Nils: Sodom, Tiden, 1956.

Världen rustar sig. Det behövs granater och sprängämnen till de höga herrarnas armeer. Det är skördetid för den svenska vapenindustrin. Fabrikerna klarar inte av att hålla jämn takt med de europeiska krigsmakternas bottenlösa efterfrågan på mer mördarinstrument. Hetsen, pressen och därmed produktiviteten har så sakteliga piskat upp till ohållbara nivåer vid Söderås sprängämnesfabrik.

I fabriken tillverkas granater av olika storlekar av en stor arbetstyrka som lockats hit av rykten om stora förtjänstmöjligheter. Folk från hela landet trängs i den lilla staden där bostadsbristen är stor och priserna rejält saltade. Av den ganska goda lönen blir det inte mycket kvar när hyresvärden och matserveringarna tagit sin del. Här jobbar Joel. Han har varit här i ett halvår och klarar inte en sekund till i den instängda fabriken. Hetsen och pressen är outhärdlig för någon som är van att arbeta i skogen. Men även gruvarbetet, vägbyggena och de andra kroppsarbeten han skuttat mellan de senaste åren har varit bättre än det hära. Visst slitiga o jävliga men man har ju haft åtminstone en viss frihet. Frihet från den ständiga övervakningen, monotoma arbetet och den ohälsosamma luften.

Joel jobbar i en verkstadsavdelning där granaterna borras ur och gängas. Vägg i vägg med trotylkokeriet och dess giftiga ångor. Under detta sista nattskift möter vi Joels egensinniga arbetskamrater och deras liv på fabriken. Helt ovetande om vad som under natten komma skall. Eller inte helt ovetande...

Berättelsen bygger på Nils egna erfarenheter och är en grymt bra skildring av den vidriga tillvaro på fabriken. Han skildrar med känsla de många olika nyanserna av otrivseln och hatet. Vi förmedlars en känsla av konstant smygande ångest och domedagskänsla.