Parling, Nils: Motorsågen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Parling-motorsagen.gif
Nils Parlings "riktiga" författardebut som ytterst berodde på en olyckshändelse i skogen. Parling fällde en tall över sig, ensam nästan fyra kilometer hemifrån, men lyckades hugga sig loss och ta sig hem trots ett brutet ben. Han skrev boken under det halvår han låg gipsad.

Det fem man starka Skoggshuggarlaget i finnmarken ställs inför mekaniseringens intåg. Hittils har de gjort det tunga men fria arbetet med yxa, såg och barkjärn. Arbetet kräver styrka, uthållighet och stor kunnighet. Men nu kan det bli ändring på detta. Bolaget har handlat in en motorsåg. Arbetarnas frihet skall inskränkas och bindas till maskinen. Skogsarbetarna framträder som människor med olika liv och problem. Ensamhet, faderstyranni, mannlighet, herrehat, lustar och längtan mm.

En spännande och vacker roman om de stolta skogsarbetarna som står i en brytningstid. Nils visar redan här i sin första roman att han är en skildrare av rang. Natur och människor målas upp i vackra och detaljrika drag. Inte något upprapande av företeelser. Nej, Nils målar det som är viktigt för berättelsen och miljöerna.

Utgiven på Tidens förlag, 1950.