Parling, Nils: Av mjölk och honung

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Omslag av Eric Palmquist
Parling, Nils: Av mjölk honung, Bokförlaget Bra böcker, 1966.

Aino och Elma ger sig av från hemlandet. Från ett av krig slitet Finland. Från ett nerbrunnet hem. Till landet av mjölk och honung. Där det finns jobb i överflöd och möjlighet till fin förtjänst. Jo, det är så skogsbolagens värvare beskriver Sverige och dess skogsindustri iaf. Väl på plats visar sig verkligheten vara något annat. Vist, standarden är högre en i hemlandet och det finns jobb. Men de nyinflyttade tvingas låna till allt som behövs för att starta upp ett nytt liv. Bolaget är självklart givmild med krediten. Och trots slitet i skogen så minskar inte skulderna utan växer snarare och med den beroendet till skogsbolaget. De blir som livegna.

Vi får följa de strävsamma och hårda finnarna i deras nya liv. Vänskapen och solidariteten från de andra skogsarbetarna men även idiotiska skogsvakare med anhang. Hur hoppet om ett bättre liv ständigt driver dem frammåt. Hur skogsbolagen utnytjar finnar för att få billig och lätthanterlig arbetskraft. Hur man både på egenhand och tillsammans hämnas på bolag och skogsmästare.

Känslor, stämmningar och omgivning beskrivs vackert. Rakt på och lite kargt. En av de bästa redogörelserna jag stött på av bastun och dess funktion.

Nils har grävt i historien också. Det skymtar förbi finnättlingar från förr. Finnar som hämtades in till sverige för att kolonisera de vilda skogarna. Finnar som sedan drevs bort från sin jord. Jord som skogsbolagen och det svenska kapitalet trånade efter.

Mer information finns på litteraturberget.se.