PKK

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
PKK.jpg
Pkk soldater.jpg

Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) (Kurdistans Arbetarparti) är en gammal marxist-leninstgerilla aktiv i norra kurdistan (södra turkiet, norra syrien och norra irak). Kämpar för att bilda en kurdisk stat. Överstegalten (idag snarare gallionsfiguren) är Abdullah Öcalan (kallad Apo av sina anhängare) som tillsammans med sina sammansvurna byggt upp en ganska imponerande personkult runt sig själv. Bildades officiellt 1978 av ett gäng studenter från Ankara. Fört en lång blodig konflikt med turkiska staten, olika fascistgrupper och andra kurdiska gerillor. Strategin följde den Maoistiska teorin om det s.k folkkriget. Speciellt i under sina tidigare år var de rätt duktiga på att ta livet av just vanligt folk i sitt folkkrig.

Under storhetstiden hade organisationen inofficielt stöd av Assad-regimen i Syrien där PKK tilläts ha baser och läger från vilka de kunde operera ostört in i Turkiet. Även en mängd vänsterpartier i Europa stödde gruppen öppet och hjälpte den att bygga upp en omfattande stödorganisation i flera europeiska länder. När Syrien och Turkiet slutade bråka med varandra under 1990-talet så vart det slut med dessa baser och PKK förlorade sitt momentum (vilket visade sig i en serie självmordsbombningar). Baserna fick flytta till norra Irak istället. 1999 fångades Öcalan in av CIA i Kenya och lämnades över till Turkiet. Dömdes till döden men fick sitta på livstid på en fängelseö istället. Organisationen terrorlistades dessutom av bla USA och Europa under 2000-talets början. Organisationen gick tillbaks efter dessa bakslag och har under 2012 inlett fredssamtal med turkiska regimen.

I och med det syriska inbördeskriget har PKK åter kunnat etablera sig och fått en fristad. Det syriska partiet PYD och dess väpnade dito YPG/YPJ är direkta avknoppningar av PKK och samarbetar tätt med moderorganisationen. Sedan PKK aktivt gått in med trupper i kampen mot Islamska staten (speciellt räddningsaktionerna av yazidierna i sinjar) har de höjt sin status rejält. Dessutom har dess avknoppning YPG/YPJ visat sig vara en av de mest framgångsrika i kampen mot Islamska staten vilket även det spätt på det goda ryktet. De senaste tio åren har man dessutom polerat den ideologiska fasaden ganska duktigt. Nån typ av beväpnad miljöpartism verkar det som. Under denna tid har de även fokuserat på att värva kvinnor till sina förband vilka idag utgör en stor del (30%>) av soldaterna. Att gå in i PKK är för många unga kurdiska kvinnor blivit ett sätt komma ifrån en mansdominerad värld där släkten och familjen styr över ens liv.

I Sverige är nog PKK mest känt för mordet på en avhoppad medlem 1984 och det s.k PKK-spåret i utredningen av mordet på Palme.