Orwell, George: Leve aspidistran

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Orwell george-leve aspidist.gif

Leve aspidistran är en roman av George Orwell från mitten av 1930-talet. Boken utspelar sig i London och huvudpersonen är Gordon Comstock, poet och siste sonen i en mer och mer misslyckad medelklassfamilj. Gordon avskyr den här världen i allmänhet och medelklasstillvaron i synnerhet. Han ser hur allt är kopplat till penningen. Respekt, mat, kärlek, utgivna dikter - allt kräver pengar.

Han förklarar krig mot penning-moralen. Han ska vägra ta "bra" jobb, han vill ha ett hjärndött arbete där han inte kan göra karriär, han vill behålla sin själ och inte springa penningens ärende. Med detta som mål säger han upp sig från flera "bra" arbeten och hamnar så småningom i kassan på en bokhandel. Men också i ekonomiska bekymmer. I hans ensamma krig mot penningen ingår också att inte låta sig stödjas av sin flckvän eller sin rika polare (dock av en urfattig syster) och istället gnälla dem i ansiktet angående hur jävligt allt är. Gordon går igenom all möjlig jävelskap samtidigt som han vägrar ta emot flera utsträckta händer. Han sjunker allt djupare ner i en material och andlig misär. Det är svårt att kriga mot penningen ensam och i sällskap av en fix idé. Tillslut får Gordon välja mellan att gå under eller ge upp sitt krig.

På sätt och vis känns 'Leve aspidistran' som ett sorts preludium till 1984 där den här bokens medelklass-misär där ingen lever på riktigt och alla lyder gifts ihop med stalinism och total kontroll.