Olof Palme (historiker)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Palme olof historiker.gif

Olof Palme, (21 september 1884 i Borgå, Finland, död 3 april 1918), ännu en vidrig karaktär som Palme klanen klämt ur sig genom åren, historiker och organisatör av svenska brigaden i det finska klasskriget. Osnuten diriktörsson till direktör Sven Palme och finlandssvenska Hanna von Born, far till historikern Sven Ulric Palme och farbror till statsministern Olof Palme.

Som ung var han brådmogen och överspänd. Gick i skola på djursholm och stockholm för att fortsätta med högre studier i Uppsala. Forskade med glatt mod om gamla bondeplågare och på sigtunas historia. När arbetarna reste sig i ryssland och krossade tzarväldet vart han (med all rätta) rädd att arbetarresningen även skulle spridas till Finland och sedan Sverige. Det var framförallt den överlägsna svenska kulturen som skulle räddas, den finsktalande majoritet i landet såg han ner på. Helst skulle Finland återinföras under den svenska överhögheten. Som många andra på den aktivistiska högerkanten så vart han sur på att Sverige inte officiellt stödde slaktarn (utöver att låta alla officerar ta ledigt om de ville och åka). Palme och hans kumpaner (de finansiella ) drog samman en frivillig trupp av blodtörstande konservativa som fick namnet Svenska Brigaden. De blev kända som ett band mördare och hatades starkt av de röda i Finland. Truppen bestod till stor del av svenska yrkesmilitärer vilket gjorde truppen till ett elitförband i jämförelse med de vita och röda gardena.

3 april 1918 under de desperata striderna vid stormningen av Tammerfors dog han äntligen. En smula rättvisa hade skipats.


Utsocknes länkar