Norma rae (1979)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Forget it! I'm stayin' right where I am. It's gonna take you and the police department and the fire department and the National Guard to get me outta here!"
Norma rae är en rulle om en textilarbeterska i en av söderns många dammiga och bullriga textilfabriker. Hon är ensamstående mor med tre ungar. Hennes far jobbar på samma fabrik och i det lilla samhället känner alla varandra. Norma Rae är en ganska bråkig ung dam som inte drar sig för att ryta ifrån mot förmän och bossar. Detta gör att hon blir erbjuden ett tidsstudieman jobb. Hon behöver stålarsarna och drar på sig den gula rocken. Alla hennes vänner börjar vända henne ryggen. Hon hetsar tom sin egen far.

Samtidigt så dyker en av Textile Workers Union of America´s organisatörer upp. Han försöker bilda en fackavdelning vid textilfabriken. Går la så där och han blir motarbetad av både bolaget och kyrkan. Norma har fått nog av att hetsa sina kamrater och går tillbaks till maskinen. Hon kanaliserar sin ilska in i fackföreningen och lägger hela sin tid på att försöka få arbetsplatsen ansluten. Facket växer och bolaget försöker splittra svarta och vita. Sprider rykten om Norma och ger henne slutligen kicken.

Norma Rae är baserad på en verklig händelse och en verklig människa; Crystal Lee Jordan. Tycker man om fackföreningsdramatik så är den helt ok.