Moberg, Vilhelm: Raskens

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Moberg-raskens.jpg
Roman av Vilhelm Moberg. Boken utspelar sig på och runt livet på ett soldattorp i Småland under slutet av 1800-taket. Gustav är föräldralös dräng som antas som soldat och får namnet Rask. Ganska snabbt träffar han pigan Ida och de bildar familj i torpet.

Några månader om året är han i Hultsfred på militärtjänst. Torpet, lite jord och en del köttmat, spannmål och utsäde får han av roten (bönderna i området) som löning för soldattjänsten. Raskens är ett strävsamt hushåll. De klarar sig genom att knoga tillsammans. Med hårt arbete tar de sig fram av vad torpet och dess omgivningar ger, och vad de kan få av tillfälliga arbeten åt bönder, brukspatroner och järnvägen i området.

Raskens är tidigt i konflikt med en av de rikare bönderna i området. Bonden är besviken för att Rasken gick före husets yngste son till soldattjänsten och den äldste sonen i huset ser sitt hjärta krossas när Ida väljer Rasken före honom själv. På de personliga konflikterna kommer bråk om förbättringar på torpet och naturalöning för soldattjänsten.

Barnen kommer ett efter ett och innebär både glädje och bekymmer. Nio stycken blir det till slut. En dör tidigt och en dör av kärleksbråk.

Gudsfruktan är en del av vardagen men allt är inte fromt slit i bygden. Superi, otrohet, höga hästar och våld mellan människor som borde hålla ihop är en del av den småländska vardagen. Fattiga människor slår på fattiga människor. Det ända hoppet därifrån är Amerika.

Raskens är inte besparade sorger och besvikelser. Överfall, misstankar, misshandel och otrohet finns där i ett annars väl fungerande förhållande. Boken är ingen idealiserande bild av hjältar, Moberg själv säger att han ville berätta vad han visste om livet bland småstugornas folk.