Miklós Haraszti

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Haraszti miklós.gif
Miklós Haraszti (1945-) är en ungersk journalist, författare och intellektuell. Blev i sin ungdom utkörd från universitetet efter att ha tänkt lite för mycket utanför ramarna. För att försörja sig så jobbade han bla på en fabrik i metallindustrin. Han skrev efter detta ihop en berättelse som angriper det meningslösa lönearbetet där människans skapande förmåga massakreras och tuktas till oigenkännlighet. Klarsynta genomgångar av ackordssystemet, disciplinen, management och det socialistiska produktionssystemet avlöser varandra. Allt skrivet med humor och lätt poetiska vändningar. Originaltiteln är Darabbér som betyder ackord på ungerska, den svenska utgåvan fick sedermera heta Arbetare i arbetarstat. Berättelsen cirkulerade i hemmatryckta illegala exemplar (samizdat) som myndigheterna tillslut fick upp ögonen för. Miklós ställdes inför rätta 1973 och fick villkorlig husarrest eller nåt liknande.

Trots att hans skriverier hade en ganska begränsad läsarskara så fick han ett rykte om sig som upprorsmakare och hamnade i de innersta kretsarna av intellektuella, författare och konstnärer som skulle utgöra basen för den demokratiska oppositions rörelsen (bildad 1976) på 80-talet. 1981 började man ge ut Ungerns genom tiderna framgångsrikaste samizdat; Beszelo. Miklós var tillsammans med János Kis redaktör för tidningen och skrev själv flitigt artiklar. Skrev vid den här tiden ihop The Velvet Prison: Artists Under State Socialism vilken är en av hans mest kända skrifter.

Blev iaf med tiden en av de framträdande ledarna i oppositionen. En riktig politruk... När det var dax för att "demokratisera" Ungern, 1989, så satt han med i förhandlingarna med regimen. Vart sedermera politiker, 1990-1994, och satt med i parlamentet. Precis som många av 68:orna här i Sverige så har Miklós idag jobbat till sig en framträdande position i samhället. Höjdare i universitetsvärlden med doktorsgrad mixat med lite goa politiska uppdrag. Härom sistens "OSCE Representative on Freedom of the Media". Götteligött!

Några källor