Marie-Louise Berneri

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Berneri,-Marie-Louise.gif
Marie Louise Berneri (1918 – 1949) var driven och begåvad anarkist och författare.

Föddes i Arezzzo, Italien, som äldsta dotter till Camillo & Giovanna Berneri. Camillo var en poplär och omstridd man i 20-talets anarkist sväng i italien. Föräldrarna kämpade mot Mossolini och tvingades i landsflykt 1926. Hon tog den Franska versionen av sitt namn och drog till Sorbonne där hon pluggade psykologi och hängde med anarkister. Här involverades hon i den kortlivade tidskriften revision tillsammans med Luis Mercier Vega. Farsan åkte 1936 till Spanien för att delta i revolutionen. Han stred vid aragonfronten, bosatte sig i Barcelona, redigerade den Italienskspåkiga Guerra di Classe. Marie hälsade på ett par gånger. Han mördades av kommunisterna 1937 under majrevolten i Barcelona.

Marie flyttar till England. Hon gifte sig med anarkisten Vernon Richars som skrev i samma tidningar och hängde med samma grupper som Marie. Hon deltog aktivt i arbetet med den av Vernon 1936 grundade tidningen Spain and the World och dess efterföljare Revolt! som iom krigsutbrottet bytte namn till War Commentary. Skapade tillsammans med John Olday antikrigsserien The march to war 1943. Jämte arbetet med de anarkistiska tidningarna och tryckandet var hon aktiv med att hjälpa spanska flyktingar som strömmade in i England.

1945 var hon en av fyra redaktörer för tidningen som ställdes inför rätta för uppvigling. Hon lyckades komma undan pga av en juridisk teknikalitet medan hennes polare åkte in. Hon tog på sig ansvaret för att tidsskriften skulle fortsätta ges ut. Efter kriget bytte man åter namn till det anrika freedom och tidningen har faktiskt kontinuerligt getts ut sedan dess.

En rolig detalj är när hon åkte som en del av den brittiska delegationen till den försa anarkistkonferensen efter kriget 1948 så var hennes morsa och syster även där. Giovanni Berneri var med i den Italienska deligationen och syrran Giliane Berneri var med i den franska.

Hon skrev en massa böcker, de mest kända är antistalinistiska Workers in Stalin's Russia (1944),Journey Through Utopia (1950) och Neither East Nor West (1952).

Dog 1949, 31 år gammal.

Källor

Böcker