Man of Iron (1981)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Man of iron.jpg
Man of iron, Czlowiek z zelaza, handlar om en polsk journalist som får i uppdrag av myndigheterna att hjälpa till att splittra de strejkande varvsarbetarna i Gdansk. Han skall smutskasta en av strejkledarna som heter Maciek Tomczyk. Sonen till den fallne elitarbetaren som Man of marble handlar om. Macieks liv rullas successivt upp allt eftersom den alkade (han har det jäkligt jobbigt iom strejkkommittén förbjudit all alkohol) och mosträviga jorunalisten gräver runt. En ung arg man som vill ha frihet och hämnas sin far. Farsan mördades av militären under det tidiga 70-talets uppror.

Filmen är inspelad under de händelser den skall skildra. Filmteamet är alltså på plats vid strejkerna och Leninvarvet. Egentligen var de där för att spela in arkivmaterial för historiskt bruk. En av strejkvakterna vid grindarna känner igen regissören (Andrzej Wajda) och frågar; "varför gör ni inte en film om oss?" "Vad då för en slags film?" undrar Wajda. "The Man of Iron" svarar arbetaren. Myndigheterna var vid tillfället svaga och hade tvingats upphäva censuren vilket gjorde att de kunde spela in utan inblandning från säkerhetstjänsten. Filmen är mer eller mindre en hyllning till den fria fackföreningen Solidarność (solidaritet) och dess ledare Lech Wałęsa dyker upp som sig själv på flera ställen i filmen. Att skildra ett uppror mot regimen så här positivt och klarsynt (nåja, de runkar ju fackpamp men iaf) är inte särskilt vanligt.

Filmen är full av graffiti, vittnesmål, intervjuer, sånger mmm från händelserna + gammal journalfilm från 1968 och 1970. Den är mer av ett tidsdokument än något annat. Skådespelarna från Man of marble är dessutom med vilket ger båda filmerna en extra dimension. En tråkig grej är att huvurollsinnehaverskan från Man of marble reducerats till en typisk kvinnoroll som mest är till för att piffa till storyn med lite romantik.

Rullen spelades in på rekordtid och bara två månader efter att den färdigställdes så rullade tanksen ut på gatorna för att återge kommunisterna greppet om situationen.