Malraux, Andre: Människans lott

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Malraux LaConditionHumaine.jpg
Roman av Andre Malraux som utspelar sig under upproret i Shianghai 1927. Huvudpersonerna befinner sig på olika sidor av upproret, på ena sidan står bland annat en internationell samling kommunister, på andra en fransk storkapitalist och däremellan en intellekutell gamling och en fransk småfuskare. Berättelsen följer huvudpersonerna och gör då och då utflykter till tidigare faser av deras liv.

Vad gäller upprorsmännen så är Chen kommunist och attentatsman, i boken tillhör han en grupp som kallas terrorister; Katov ryss, veteran från ryska revolutionen och bolshevik och Kyo halvjapan, från ett intellektuellt hem och fritänkande kommunist. I bokens början reser sig arbetarna och kommunisterna tillsammans med nationalistiska Kuamintang och besegrar polis och militär i staden. Arbetar- och soldatråd börjar bildas samtidigt som Kinesiska kommunistpartiet på order av Komintern folkfrontar med Kuamintang och går med på sin egen avväpning. Kyo och Chen inser omedelbart att Kuamintang, så snart de tagit makten, är den nya fienden. Kyo vill få med bönderna i revolutionen där Kuamintang (och kommunistpartiet genom folkfronten) står på jordägarnas sida. Chen ser istället nyckeln i att döda (svin mördar man ju som bekant inte) Koumintangs general Chiang Kai-shek. Samtidigt öppnar arbetarnas avväpning och stärkandet av nationalisterna för massmord på upproriska arbetare och kommunister.

Trots att berättelsn känns ganska ytlig både vad gäller personer, miljön och den historiska rörelsen har den hyllats rätt rejält i litterära kretsar (men vad vet dessa kretsar egentligen om vare sig berättelser eller uppror) och anses vara en del av världslitteraturen. Tex. är den på plats nummer fem i Le Monde's 100 Books of the Century

Wikipedia om boken.