Malcolm X

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Jag ser inte någon amerikansk dröm, jag ser bara en amerikansk mardröm.

Malcolm X eller El-Hajj Malik El-Shabazz ( född Malcolm Little ) var en Amerikansk medborgarrättsaktivist, separatist och sektmedlem. Han började som småkriminell langare, torsk och inbrottstjuv i Harlem för att i finkan gå med i den helt skogstokiga sekten Nation of Islam (Black Muslims) som predikade svart nationalism, anti-semetism, rasism och separatism allt detta klätt i någon typ utav vettvillig målning utav Islam som bland annat menade på att den vita mannen var skapad utav en galen vetenskapsman. Malcolm blev snabbt en ledande gestalt inom sekten på grund utav hans enorma talang som talare och naturliga charm. Han blev rörelsens andra starkaste man och fick medlemsantalet att stiga i taket. Han bröt med sekten då han fått reda på att ledaren Elijah Muhammed legat runt med en hel drös utav sekreterare och gjort dem på tjocken för att sedan utesluta dom. Han startade sin egen rörelse Organization of Afro-American Unity och tog en lite mer sansad ton. Malcolm blev ihjälskjuten utav medlemmar ifrån Nation of Islam den 21 Februari 1965. Många menar på att Nation of Islam inte arbetade helt ensamma utan att dom kan ha haft hjälp ifrån både FBI och New York polisen som haft Malcolm under uppsikt en lång tid.

Slutligen kan man väl säga att Malcolm X gjorde några utav dom mest klarsynta analyserna utav våldsapparaten, västvärldens rasism och hur pacifism bara är en metod för staten att hålla människor i schakt. Tyvärr var hans slutsatser inte alltid lika klarsynta och under Nation of Islam tiden var det mest en massa nationalistisk rappakalja. Läs hans biografi.


Citat

Var fredlig, artig, följ lagen, respektera alla, men om någon lägger sin hand på dig, skicka honom till kyrkogården.

Visa mig en kapitalist, och jag ska visa dig en blodsugare.

Bara för att du sitter vid bordet gör det inte dig till en gäst, om du nu inte får ta del utav vad som serveras. Att vara här i Amerika gör dig inte till en amerikan. Bara för att du är född här i Amerika så är du inte en Amerikan