Maja Ekelöf

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Ekelofmaja.jpg
Maja Ekelöf (f. Andersson), född 1918 i Karlskoga, död där 1989.

Hon är städtanten som skickade in sina dagboksanteckningar till Rabén & Sjögren och vann deras romanpristävling 1970. Dessa gavs ut under namnet Rapport från en skurhink och är skrivna under sent 60-tal. Boken fick mycket uppmärksamhet och gavs ut i hela sex upplagor bara under det första året.

I samma veva börjar hon brevväxla med fången Tony Rosendal som blev nyfiken på Maja efter att läst hennes bok och genom en gemensam vän föddes deras brevkonversation. Maja skriver mycket om oron för sin ekonomi, om sina barn och andra "vardagliga" ting. Tony berättar om sin vistelse i fängelset. Då deras liv ser så olika ut, blir den gemensamma nämnaren litteraturen och vänsteridealen. Breven gavs ut som bok 1972.

Hon var nära anknyten till stalinisterna i KFML(r) och skrev flitigt i partiorganet Proletären. På samlingsskivan "hör maskinernas sång" finns ett tal av henne med på baksidan.

1987 fick hon Ivar Lo-priset. Hon var den första efter Ivar Lo-Johansson som fick ta emot detta pris vilket hade instiftats som en hyllning till Ivar Lo-Johansson och överlämnades på hans 85-årsdag 23 februari 1986.

Utgivning