Maj Hirdman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Hirdman maj.gif

Maj Hirdman (1888-1976), Född Anna Maria Eriksson i Norberg, en av de första stora kvinnliga arbetarförfattarna och ungsocialist när det begav sig. Skrev i Brand. Gick lärarinneseminarium i Göteborg 1911-13 och flyttade därefter till först Västerås och sedan, på 30-talet, till Bromma.

Debutromanen Anna Holberg gavs ut 1921 och skildrar en ung flickas utveckling från vänsteragitator till mor. I likhet med de flesta andra av hennes utgivna romaner och noveller bygger den till största delen på självbiografiskt stoff utan att vara uttalat självbiografisk. I Maja i Dalarna (1930) och Alla mina gårdar (1958) skildrar hon sitt arbete, bland annat som piga på bondgårdar i Dalarna. Hon har också tagit upp bergslagsmotiv i två historiska romaner, Uppror i Järnbäraland (1945) med kvinnoperspektiv på den omtalade Norbergsstrejken 1891-92 samt Kamrater utan fana (1955).

Lite familjekuriosa är att hon gifte sig med kommande ABF-ledaren Gunnar Hirdman och är farmor till genusvetaren och författaren Yvonne Hirdman.

Ett Maj Hirdman arkiv med orginalmanuskript och brev finns på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.