London, Jack: John Finkelman

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
London jack-john-finkelman.jpg
I John Finkelman (eng: John Barleycorn) berättar Jack London om sitt liv runt alkoholen. Han börjar från grunden med första fyllan han lurades på vid 5 års ålder och fortsätter fram till författarskapets byte av alkhol mot kreativitet. Däremellan behandlar han hur han/vi nästan tvingas dricka för att socialisera oss. När han sliter sig från dödande skift på fabriken för att försörja sig som "Oyster pirate" är det gemenskapen runt spriten som gör det möjligt. När han reser amerika runt är det spriten som ger honom kontakter och vägbeskrivningar.

Jack London beklagar hur intressanta och starka personer (och inkluderar sig själv) samlas, eller tvingas samlas, runt alkohol. Han beskriver hur han accepteras och blir en i gänget genom alkoholen. Visst hade han kunnat knoga på fabriken och gå på bönemöten efteråt. Men hur kul hade det varit? Han ser hur sjömanskamraterna ,som till sjöss drömmer om att återvända med ihoptjänade pengar till hemlandet och familjen, super upp sina pengar och tvingas ta värvning på en ny båt. Han super för att glömma när han krigats sig in på universitetets tok-studier och han super för att glömma när han knogar hårt till sjöss. Han ser hur han missat upplevelser (natur, samhälle, kunskap) på grund av alkoholen men också hur fattiga hans upplevelser varit utan de möten och vänskaper som krävde alkohol.

Han beklagar också att alkoholen bryter ner så många starka och skarpa personer. Istället för att åstadkomma något så super de. Alkohol är ett personligt problem på en samhällelig nivå. Ett gift som omständigheterna tvingar och lockar oss att tycka om. Jack London pläderar för en framtid utan alkohol.

Boken finns tillgänglig online på Project Gutenberg.

Den finns inläst som ljudbok och är gratis tillgänglig på librivox.