Lo-Johansson, Ivar: Traktorn

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Lo-Johansson-Ivar traktorn.gif
Traktorn utspelar sig bland jordbruksarbetare på och runt en mönstergård under 1930-40-tal. Gården och omgivningen morderniseras. Jordbrukets industrialisering, övergang fran småbruk till storjordbruk, statarna blir arbetare och djuren går från varelser till varor. Det innebär "frihet", osakerhet och nya problem för jordbruksarbetarna. Boken borjade med en maskningsaktion. Statarna hade precis blivit vanliga lönearbetare och eftersom de inte kände så stor frihet tyckte de att det iallafall skulle märkas nagot litet att de "blivit fria" - "vi tar det lite lugnare i några dagar".

Fackliga mål och strider, och strider inom facket. Lokala klubbordforanden funderar på att göra karriär och en sparkad knegare resonerar runt att facket innna kämpande mot arbetsgivaren och att man då visste vem fiende var men nu ar motståndaren facket och då blir striden mer komplicerat. Ordforande svarar att facket inte bara ska se till att man får rättigheter utan ocksa att man följer sina skyldigheter. En förorättad arbetare hämnas med ganska grovt individuellt sabotage (avlar med den samsta tjuren som absolut inte fick fora sina gener vidare).

Vetenskapen och universiteten kliver in i jordbruket och tränger undan traditionell erfarenhet. Ur det har kommer konflikter. Det resoneras ocksa om hur bönderna tidigare hade känsla for djuren då man vårdade, brydde sig om, levde på och av djuren innan man slaktade dem medan djuren i det nya jordbruket bara ar potentiell vinst. Det raljeras om djurskyddsforeningar som överklassdamer som bryr sig hemskt mycket om djur men väldigt lite om människor. "Så fort det finns hunsade och underbetalda lantarbetare som går ut i strejk får överklassen en oehord djurkärlek och ska ut och ta hand om djuren".

Ivar Lo-Johanssons bok är inte så medryckande men historiskt givande. Läs den om du är intresserad av jordbruk.