Linderborg, Åsa: Mig äger ingen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Linderborg, asa - mig ager.jpg

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare på metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och dotterns vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

När dotter och fars öden vävs samman med släktens levnadsbanor glimmar intressanta episoder ur Västerås och det svenska klasssamhällets förändringar. Soldatråd runt 1917 som hembyggds undervisningen noggrant undviker, 30-talets AK-arbetet, strider på metallverken, kommunistförföljelser och folkhemmsmisär i massor.

Boken täcker främst 70-talet och början på 80-talet och gavs ut 2007. Vart populär sålde uppåt 100 000 ex under utgivningsåret.

"Pappa sa att vårt fönster var som lucka 24 i en adventskalender. Han drömde om att folk gick förbi huset, tittade upp mot lägenheten och tänkte att där måste det bo ett duktigt fruntimmer.
-jävlar vad förvånade dom blev, kärringarna, om dom fick höra att här bor inget fruntimmer, här bor härdmästare Leif Andersson!"

Se även